3 Mart 2017 Cuma

Çok Heyecanlandık!

Birkaç gündür meraklı ve ilgili olan herkesi meşgul eden NASA’nın o büyük basın toplantısının sonuçları bir çok yerde heyecan verici ve müthiş bir keşif olarak açıklandı. Ben de çok heyecanlandım doğrusu, bavulumu falan mı toplasam da diye düşündüm. Hazır gündem allak bullak, her tarafta acı ve gözyaşı, bir uzaylılar kalmıştı bizi istila edecekti diye iç çekerken, bu habere hepimiz çok sevindik.
Gök bilimciler, sadece 39 ışık yılı (39 x 9.500.000.000.000 km!) uzaklıkta yedi tane dünya boyutunda gezegen buldu. Gezegenlerin hepsi, TRAPPIST-1 olarak da bilinen aşırı soğuk bir cüce yıldız olan ana yıldızlarının önünden geçerken yer ve uzay merkezli teleskoplar kullanılarak tespit edildi. Bu yıldız etrafındaki 7 gezegenden en az biri gaz gezegen ve bu 7 gezegenden 3 gezegende de su olma ihtimali yüksek.
Bu yıldız etrafında dolanan 3 gezegen daha önce bulunmuştu. Ancak yeni gözlemlerle aynı yıldız etrafında dolanan 4 adet gezegen daha belirlendi. Soğuk cüce bir yıldız ve onun etrafında dolanan Dünya benzeri 7 gezegen. Yani aslında NASA, daha önce de keşfettiklerini, tekrardan bize servis etti. Biz alıştık zaten NASA’nın her yıl Mars gezegeninde su bulmasına!







NASA’nın TRAPPIST-1 olarak da bilinen bu cüce gezegen etrafında yaşanabilir 7 gezegen olduğu haberinden sonra, bizim basın kolları sıvadı. 600 yıl önce Osmanlı keşfetmişti zaten denildi, Bursa Ulu Cami minberinde işlenmiş denildi. Bu nasıl bir minber ben anlamadım, yeri geldiğinde güneş sistemi, yeri geldiğinde bizden 39 ışık yılı uzaklıktaki Trappist-1 yıldızı ve etrafındaki gezegenler olabiliyor. Yani aslında bu minber, duruma göre değişkenlik gösteriyormuş !
Mısırlılar yüzyıllardır turist çekmek için Mısır Piramitlerinin uzaylılar tarafından yapıldığını söyler durur ve tabi ki işe de yarıyor. Bunun benzerini yıllar önce  Van Gölünde canavar var deyip bir sürü turistin ilgi odağı haline geldi Van Gölü. Batman basınından da böyle bir girişim bekliyorum!


Güneş sisteminin ötesinde şu ana dek bulunan öte-gezegen sayısı 3635. Hayat barındırma ihtimali olan ise yaklaşık 50 gezegen. Ve bize en yakın yaşam barındırabilecek 12 öte-gezegen listesinde Trappist-1 yıldızının 3 gezegeni de (Trappist-1e, f ve g) bulunmaktadır.
Dedik ya biz çok sevindik, bavulları topladık ve şimdiden bu yaşam barındıran Trappist-1 yıldıza gitmek için yola koyulsak ne zaman oraya varırız. 39 ışık yılı uzaklıkta olan bu yıldız yani 370,5 trilyon km uzaklıktadır. Şu an ki teknoloji ile gitmeye çalışırsak yaklaşık 1 milyon yıl sürer. Oysa ki bizim ortalama yaşımız 60-65 yıl olduğu için bu teknoloji ile gitmeyi kafamızdan silin gitsin. Ama genede bilim adına heyecan verici bir durum ve güzel bir gelişme olduğunu da aktarayım.
Kaynak: Çok Heyecanladık! buradan da bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok: