İnsanlar dünya kaynaklarına alternatif kaynaklar bulmak için gözünü uzaya, asteroidlere dikti. Uzay madenciliği diğer adıyla Astroid madenciliğin ilk adımı geçen yıl atıldı. Önümüzdeki yıllarda sıkça duyacağımız bu uzay madenciliğin önü açıldı. NASA’nın "Atlas V" roketiyle Cape Canaveral üssünden fırlatılacak "Optik Spektropkopik ve Kızılötesi Görüntüleme Sistemi Regolit Kaşif" (OSIRIS-REx) ile gerçekleştirilecek.
Uzay madenciliği asteroitlerden ve dünyaya yakın küçük gezegenlerden ham madde çıkarılması işlemine verilen isimdir. Asteroitlerden mineral ve gaz, uzayda inşa edilecek yapılarda kullanmak üzere demir, nikel ve titanyum, astronotların bu yapılarda çalışmalarını devam ettirebilmek için gerekli su ve oksijen, roket yakıtı için hidrojen ve oksijen temin etmek gibi hedefleri içermektedir.
Son birkaç aydır bir çok haber kaynağında Türkiye'de ki uzay madenciliği haberleri yapıldı. Merak ettim, acaba biz ne zaman uydu fırlatacağız hangi asteroide gidip çalışma yapacağız diye baktım. Sanırım biz bu konuyu tam kavramamışız veya bilmek istemiyoruz.
Hatırlarsınız Eylül 2015 tarihinde Bingöl’ün Sarıçiçek yaylasına meteor (göktaşı) düştü. NASA’dan gelen yetkililer bu meteorun gramını 50-60 dolara aldı, tam haberlere konu oldu oradaki halk bundan para kazanıyor diye bizim maliye ekiplerimizin de uğrak mekanı olmuştu. Keşke, maliyecilerin değilde bilim insanların uğrak mekanı olsaydı.
Meteorun bir kısmı İstanbul Teknik Üniversitesince, bir kısmı da bu konudan haberdar olan ABD, Almanya, Rusya gibi ülkeler tarafından incelenmek üzere alındı. Tabi sadece işin bilimsel yönü, araştırma amaçlı alındı. Ayrıca bazı müzelere de kaldırıldı.
ABD’li uzmanlar Türkiye'den gittikten sonra, meteor taşların geneli milletin elinde kaldı. İşin ucunda para olunca halkımız, her biri birer gökbilimci, birer meteor avcı ve hatta birer dedektif oldu. Türkiye ve yurt dışındaki gökbilimcilere ulaşıp, bu taşları satmanın yollarını aradılar ve halen de arıyorlar. Göktaşı sayesinde yöre halkın yeni bir meslek olmuş olabilir ama TÜBİTAK , Üniversiteler, STK’lar ve bir çok gökbilimci gelen telefon ve elektronik postalardan bıkmış durumdalar.
Bingöl'deki göktaşı parçalarının köylüler tarafından bulunup para karşılığı satılması sonrasında Türkiye genelinde göktaşı konusunda çok büyük merak uyandığını da eklemekte fayda vardır.
Bingöl'deki göktaşı parçalarının köylüler tarafından bulunup para karşılığı satılması sonrasında Türkiye genelinde göktaşı konusunda çok büyük merak uyandığını da eklemekte fayda vardır.
Yani fazla heyecana gerek yok, Türkiye herhangi bir asteroide gitmiyor, uzun zamanca da pek gideceğini sanmıyorum. Bizim uzay madenciliğimizden anladığımız Bingöl’ün Sarıçiçek yaylasına gidip, orada göktaşı taşlar aramak ve onları paraya çevirmek dışında bir şey değilmiş.
Bu arada göktaşı satmak için lütfen bana da mail atmayın. Ama göktaşını illaki hediye etmek isterseniz, ona hayır diyemeyeceğim. Mesela, sizlerinde katkısıyla bu göktaşlarını Batman Müzesinde veya başka müzelerde de sergileyebiliriz…
Kaynak: Turkiye'de Uzay Madenciliği adresinde de bulabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder