17 Şubat 2017 Cuma

2017’nin İlk Doğal Olayı

2017 yılında iki Güneş tutulması ve iki Ay tutulması olacak.
Parçalı Ay Tutulması fotoğrafı, Astrofotoğrafçı Uğur İKİZLER
tarafından 11.02.2017 tarihinde Saat: 03:54 ‘te ve  Mudanya – Bursa çekilmiştir. 
Yalnızca Ay tutulmaları ülkemizden izlenebileceğiz ve ilk Ay tutulması geçtiğimiz Cuma gününü Cumartesi gününe bağlayan gece yarısı gerçekleşti.
10 Şubat'ı 11 Şubat'a bağlayan Cuma gece yarısı sonrası, yani 11 Şubat Cumartesi gününün ilk saatlerinde ülkemizin her yerinden ay tutulması yarı gölgeli (Penumbral Lunar Eclipse) olarak gözlemlendi. Batı Asya, Afrika, Avrupa, Grönland ve Amerika’dan da gözlemlendi. 11 Şubat 2017 tarihinde Türkiye Saati ile 01:32’de başladı tutulma. Dünya’nın yarıgölgesine giren Ay hafifçe karardı. Tutulma ortası 03.44’te gerçekleşti ve tutulma sabaha karşı 05.55’te son buldu. Türkiye’nin bir çok ilinde Batman’da dahil, olumsuz hava koşulları nedeniyle gözlem yapılamadı. Şayet hava açık olsaydı her ne kadar geç saatlerde olsa da halka açık bir gökyüzü gözlemini planlıyordum. 
Ay tutulması olabilmesi için Güneş'ten gelen ışınların Dünyamız tarafından engellenmesi gerekir.  Ay, Güneş etrafında dönen Dünya’nın yörüngesinde dolanırken oluşan gölgeli alan içinden geçen Ay'ın parlaklığında bir miktar azalma oluyor. Tutulmanın türü tam tutulma olmadığı için Ay'ın renginde bir kızıllaşma görünmeydi. Onun yerine tutulma ortasında açık gri renge büründü.
Peki önümüzde ne gibi tutulmalar var:
26 Şubat 2017 Halkalı Güneş Tutulması:
 Güney Amerika’nın güneyi, Pasifik Okyanusu’nun güneyi, Antarktika, Afrika’nın güneyi ve Atlantik Okyanusu’nun güneyinden izlenebilecek halkalı tutulma 1 dakika 18 saniye sürecek. Türkiye’den görülmeyecek.
07 Ağustos 2017 Parçalı Ay Tutulması: Bu tutulma Avustralya, Antarktika, Asya, Afrika, Ortadoğu, Avrupa, Güney Amerika’nın doğusu, Pasifik Okyanusu, Hint Okyanusu ve Atlantik Okyanusu’nun güneyinden izlenebilecek. Ülkemizden başlangıcı gözlenemeyecek olan bu tutulma Türkiye Saati ile 18.48’de başlayacak. Tutulma ortası 21.20’de gerçekleştikten sonra tutulma 23.53’te bitecek. Tutulma parçalı olacağı için gökyüzünde Ay’ın tamamı değil %25’lik bir bölümü (alt bölgede) kararacak.
21 Ağustos 2017 Tam Güneş Tutulması: Özellikle ABD’li gökbilimciler tarafından merakla beklenen bu tutulmanın tam tutulma evresi 2 dakika 45 saniye sürecek. Kuzey Amerika, Orta Amerika, Avrupa ve Afrika’nın batısı, Asya’nın doğusu, Pasifik Okyanusu ve Atlantik Okyanusu’nun kuzeyinden  gözlenebilecek bu tutulma Genel Zaman ile 15:47’de başlayıp 21:04’te son bulacak.
2017 yılında yine birçok gök olayına şahit olacağız. Belki de bunlardan en önemlisi yaklaşık her 30 yılda bir denk gelen bir olayın bu yıl içinde gerçekleşecek olmasıdır. Hatta bu yüzden 2017 yılı için Satürn Yılı bile diyebiliriz diyor gökbilimciler.
Satürn gezegenin halka düzlemi bu sene en rahat gözlenebilir konumda olacak. Bu yüzden görkemli gezegenin halkaları, basit bir teleskopla bile rahatlıkla seçilebilecek. Satürn, Güneş etrafında dolanırken halka düzlemi bazen bakış doğrultumuza göre en büyük açıda poz verirken bazen de görünemeyecek şekilde düz bir çizgi olarak kalabilir. Bu yüzden Satürn’ün benim gibi meraklıları bu sene doya doya onu izleyebileceğiz.
Not: Parçalı Ay Tutulması fotoğrafı, Astrofotoğrafçı Uğur İKİZLER tarafından 11.02.2017 tarihinde Saat: 03:54 ‘te ve  Mudanya – Bursa çekilmiştir. 
Kaynak: 2017'nin İlk Doğal Olayı buradan da bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok: