NASA 6 Nisanda yaptığı açıklamada, 19 Nisanda 2014 JO25 adlı göktaşı dünyaya yakın güvenli bir şekilde geçecek diye. Ama bizim medya olsun, sosyal medya olsun olayı çok büyüttü. Konu büyüyünce de konuyla ilgili yazma ihtiyacı duydum.
Biz insanlar, bazı şeyleri büyütmeyi seven canlılarız. Güneş sisteminde bulunan 8 gezegenden biri olan Dünya gezegenindeyiz ve etrafımızda başıboş yani serseri göktaşları haddinden fazla. Belki farkında değiliz ama her gün dünyamıza onlarca göktaşı çarpıyor ama bunlar küçük olduğu için pek fark edemiyoruz. Çünkü dünyaya düşmeden atmosferimiz bu göktaşlarını parçalıyor çok az bir kısmı dünyaya düşüyor.
Beraber bu göktaşını tanıyalım….
Beraber bu göktaşını tanıyalım….
Dünya’ya yakın gök cisimleri projesi olarak bilinen NASA’nın NEO gözlem programıdır. BU program kapsamında iş birliği içinde olduğu kurumlardan biri de Arizona Üniversitesidir. Mayıs 2014 tarihinde Arizona yakınlarında ki Catalina Sky Survey (CSS) ekibinden gökbilimcileri tarafından bir gök taşı yani asteroit keşfedildi. Bu keşfedilen asteroite 2014 JO25 ismi verildi.
2014 JO25 asteroiti, 2014 yılında NEOWISE uzay aracının gözlemlerini göre çapı 0,65 -1 km arasındadır. Potansiyel tehlikeli sınıfında bulunmaktadır. 19 Nisan sabah 07:00 civarında geçmesi bekleniyor. En yakında olacağı uzaklık 1,8 milyon km olacaktır. Yani Dünya ile Ay arasında ki mesafenin yaklaşık 4,6 katı uzaklıkta geçecektir. Mesela Ay bize ortalama 384 bin km uzaklıkta ve Güneş yaklaşık 150 milyon km uzaklıktadır. Yani aslında bize o kadar da yakın geçmeyecektir.
“Potansiyel tehlike sınıfı” sayılabilecek asteroitler 100 metreden büyük olan ve 7.5 milyon km'den daha yakın bir mesafeden geçenler için belirtilir. Şimdiye dek yaklaşık 1800 tane potansiyel tehlikeli asteroit keşfedildi ama bunların hiç biri dünyaya yakın geçmeyecek sadece boyutları 100 metreden büyükler.
19 Nisan'daki karşılaşma, bu asteroitin en az 400 yıldır Dünya'ya en yakın olanıdır ve en azından önümüzdeki 500 yıl içinde de daha yakın bir göktaşı geçmeyecek deniliyor. Onu da zaman gösterecek. Asteroit, Güneş'in doğusundan Dünya'ya yaklaşacak ve 19 Nisan'dan sonra da gece gökyüzünde görünür hale gelecektir. Bir optik teleskopta veya bir dürbünle de kaybolmadan önce bir veya iki gece görülebilecektir. Gökyüzü tutkunlarına duyurulur ama hava açık olursa...
Ayrıca 19 Nisan'da gökyüzümüzü süsleyen diğer bir olay ise PanSTARRS (C / 2015 ER61) kuyruklu yıldızıdır. 175 milyon kilometre uzaklıkta olacak ve bu mesafe Dünya'ya en yakın konumu olacak. Gök bilimciler hava açık olursa kaçırmamalıdır bu gökyüzü hareketlerini.
Aslın baktığımızda gökyüzü bizim düşündüğümüz sakinliğinin aksine bizim ülke gibi baya hareketli bir dönemdedir….
Gökyüzünüz açık olsun…
Kaynak: Teğet Geçecek buradan da görebilirsiniz...
http://astroblogger.blogspot.com.tr sayfasından alınmıştır... |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder