Güneş Tutuldu ve Zihinler Açıldı
Vakti zamanında bilim alanında bütün dünyaya ışık tutan ve önderlik eden Mezopotamya, yüzyıllardan bu yana karanlığa terk edildi. Daha düne kadar Avrupa’nın önünde gelişmeler gösterirken bugün Avrupa’nın atıklarıyla yetinmekteyiz. Batıyı bir kenara bırakıp Türkiye geneline baktığımızda, Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz’in bir kısmı Astronomi alanında girişimler çalışmalar mevcut. Peki, Doğu Anadolu veya Güneydoğu Anadolu’da astronomi alanında ne kadar çalışma yapılıyor beraber bir göz atalım.
Ankara’nın berisine bakıldığında Gaziantep’te bulunan bilim merkezi dışında herhangi bir bilimsel çalışma alanı yok veya var da bir çalışma yapmıyor. Fazla uzaklara gitmeye gerek duymuyorum. Çünkü uzaklarda da pek bir çalışma yok ve daha çok bireysel çalışmalar var. Ama kimsenin bu çalışmaları da dikkate aldığı olmamış.
2012 Temmuz ayında sosyal medya üzerinden Mezopotamya Astronomi Topluluğu olarak bir topluluk oluştu. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Astronomi (gök bilimi) ve fen bilimi alanında çalışmalar yapmayı hedeflemişti ve birçok çalışma yaptı. Ama resmi değildi.
Bundan dolayı kimse dikkate almadı ve topluluk yetkililerine randevu dahi verilmedi, destekte bulunulmadı.
20 Mart 2015 tarihinde topluluğun son ama yeni bir başlangıca ön ayak olacağı “Parçalı Güneş Tutulması” etkinliğini Batman Atatürk İlk ve Ortaokulu’nda, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve Batman 50. yıl birimi ortak bir işbirliği yaptı.
“Güneş Tutulunca Zihinler Açılıyor.” Her biri farklı alanlarla meşgul ve zihni açılan 7 koca yürekli insan bir araya gelerek 18 Mayıs 2015 tarihinde Türkiye’nin ikinci Astronomi Derneği olan Mezopotamya Astronomi Derneği’ni Batman’da kurdu.
O yedi kişiyi şöyle anlatmamız gerekirse, biri Astronom (Gökbilimci), ikisi Öğretmen, üçüncüsü Üniversite Öğrencisi, dördüncüsü Eğitim Gönüllüsü, beşincisi Reklamcı ve altıncısı ise Tarım Danışmanıydı. Tek ortak amaç vardı o da Astronomi ve fen biliminin yaygınlaşmasına katkı sağlamaktı.
Mezopotamya Astronomi Derneğini belki bir çoğunuz duymadınız. Peki, bu dernek şimdiye dek neler yapmış; Antalya Olympos’ta “Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali” ile 3 günlük bir bilim etkinliğine ön ayak oldu. Bu etkinlik sosyal medyada en çok takip edilen en büyük bilim siteleri olan Kozmik Anafor ve Bilim fili ekipleriyle ortak gerçekleştirildi. Batman Üniversitesi’nde iki gün boyunca seminer verildi. Batman’da 6 tane halka açık etkinlik gerçekleştirdi. Anaokulu, İlkokul, Ortaokul ve Liselerde bir çok seminer ve gökyüzü gözlemleri gerçekleştirdi.
Kurulduğu andan bu yana sürekli gelişen nadir Astronomi olaylarını halka açık etkinliklerle gerçekleştirdi. Şimdiye dek toplamda 16 etkinlik ile yaklaşık 6 bin kişiye astronomi eğitimi ve gökyüzü gözlemleri hakkında bilgi verildi.
Her ne kadar zihni açılan eğitimciler bu yola baş koydularsa da henüz zihni açılamayan bürokratlarımız da var. Şimdiye dek yapılan hiçbir proje çalışmalarına destekte bulunulmadı ve hiçbir hibe programına kabul edilmemek ile birlikte kapısı çalınıp destek vermeyen insanlarımızda yok değil. Bunların dışında şimdiye dek sponsor da bulamadı Mezopotamya Astronomi Derneği. Şuana kadar yapılan bütün etkinliklerin giderleri dernek üyeleri tarafından karşılanıp, kendi imkanlarıyla 6 bin insana ulaştı.
Belki destek olunmazsa sineye çekip otururlar diye düşünüyorsa birileri yanılıyorlar. Çünkü bugüne kadar desteksiz 6 bin insana nasıl ulaşıldıysa bundan sonra da çalışmalarına aynı şekilde devam edeceklerdir.
Unutmayınız ‘Cehaletin panzehiri bilimdir’ ve bizi kurtarırsa bilim kurtarır. Siz ne kadar sırt çevirseniz de, görmezden gelseniz de gerçekleri değiştiremezsiniz!
Kaynak; Güneş Tutuldu ve Zihinler Açıldı de ulaşabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder