7 Ocak 2017 Cumartesi

2016 Yılında Neler Oldu!

2016 Yılında Neler Oldu!

Dün gibi hatırlıyoruz hepimiz ama ne de çok çabuk geçti koskoca bir yıl, neler oldu neler! 2016 yılı artık yıldı bir, 4 yılda bir takvimimiz 365 gün değil de 366 gün olduğu yıl yani. Bu kısacık bir yılda bir çok önemli bilim çalışmaları oldu, doğal olaylar yaşandı. Hafızamızı tazeleyip önemli olabilecek gelişmelere beraber bakalım.
    Şubat 2016, Onlarca yıllık araştırmalar sonrası, uzay bilimciler ilk kez çekim dalgalarını doğrudan gözlemlediklerini duyurdu. Böylece Albert Einstein'ın 100 yıl önceki genel görelilik kuramında geçen Kütle Çekim Teorisi de doğrulanmış oldu.
    7 Martta uzay İstasyonunda 340 gününü tamamlayan Astronot Scott Kelly, Boyu 5 cm uzun olarak dünyaya döndü. Astronot Kelly ile ikizi üzerinden gerek yaşlanma gerekse de vücutta ne gibi değişimler olduğu ile ilgili incelemeler sürüyor. 
    Tam Güneş tutulması,  9 Mart 2016 ‘da  yaşandı.Güneş tutulmasını Sumatra, Borneo Sulawesi ve Pasifik Okyanusu’nda görüntüleyebildi. Güney/Doğu Asya, Kuzey/Batı Avustralya, Pasifik ve Hint Okyanusu gibi bölgelerde ise Parçalı Güneş tutulması şeklinde gözlemlendi. Türkiye'den ise gözlemlenemedi.
    9 Mayısta Merkür, Güneş etrafında döngüsü esnasında dünyadan gözlemlendi ve 10 yıl aradan sonra Dünya'nın bir çok yerinde gözlemlenirken Türkiye'nin bütün illerinde görüldü. Bir sonra ki geçiş 2019 yılında gerçekleşecek.
    Juno uzay aracı, 6 Ağustos 2011 de NASA'nın Florida'daki Cape Canaveral üssünden 2016'da Jüpiter'e ulaşmak amacıyla yollanan ve 5 Temmuz 2016 tarihinde Jüpiter'in yörüngesine giren insansız uzay aracı, Jüpiter ile ilgili  araştırmalarına devam ediyor.
     Kaliforniya merkezli bir uzay araştırmaları şirketi olan SpaceX, 8 Nisan 2016 tarihinde uzay roketini okyanusa dikey olarak indirmeyi başardı. Bu denemeler esnasında da 2 önemli kaza yaşandı. İlki roketi dikine indirmeye çalışırken roketin dört ayağından birinin kırılması nedeniyle, yere çakıldı. İkinci ise roketi kalkıştan kısa bir süre önce infilak etti.
    SpaceX’in CEO’su Elon Musk, Mars'a Koloni Kurma Planlarını Açıkladı. Musk, 2018’de Mars’a yapacakları ilk seferle, gezegende kendi kendine yetebilen bir yerleşimin temellerini atmayı planladıklarını açıkladı. Mars'a biletler ise 200 bin dolar olarak teyit etti.
    Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rusya Federal Uzay Ajansı’nın Mars’ın keşfi için birlikte yürüttüğü ExoMars projesinde ilk aşama istendiği gibi gitmedi. Mars'a gönderilen Trace Gas Orbiter (TGO) uzay aracı, başarıyla Mars yörüngesine oturdu. Ancak TGO'nun taşıdığı Schiaparelli test modülünden,19 Ekim 2016 tarihinde Mars atmosferine girdikten sonra bir daha sinyal alınamadı. Çünkü iniş esnasında yere çakılmıştı.
    Uzay madenciliği diğer adıyla Astrod madenciliğin ilk adımı atıldı ve önümüzdeki yıllarda sıkça duyacağımız bu uzay madenciliğin önü açıldı. NASA’nın "Atlas V" roketiyle Cape Canaveral üssünden fırlatılacak "Optik Spektropkopik ve Kızılötesi Görüntüleme Sistemi Regolit Kaşif" (OSIRIS-REx) ile gerçekleştirilecek.
    Dünya’ya en yakın Dünya benzeri öte-gezegen bulundu. ESO teleskoplarını ve diğer tesisleri kullanan gökbilimciler Güneş’ten sonra Yeryüzü’ne en yakın yıldız olan Proxima Centauri’nin yörüngesinde dolanan bir gezegene dair oldukça güçlü kanıtlar elde ettiler. Uzun süredir aranan Proxima b adlı gezegen, soğuk kırmızı yıldızının etrafındaki bir turunu 11 günde tamamlıyor, gezegenin yüzey sıcaklığı ise suyun sıvı halde kalabilmesini sağlıyor. Güneş Sistemi dışında yaşam barındırabilecek en yakın yer olabilir.
    Çin, uzaydaki yaşamı araştırmak amacıyla 30 futbol sahası büyüklüğünde ve 500 metre çapındaki Küresel Diyafram Radyo Teleskop'un, (FAST) Guicou eyaletindeki Pingtang kasabasında yaptığı dünyanın en büyük radyo teleskopunu faaliyete geçirdi.
    16 Eylül Ay Tutulması dünyanın büyük bir kısmı tarafından izlendi ve tabi Türkiye'den de Parçalı Ay Tutulması olarak gözlemlendi.
    Hindistan insansız ve tekrar kullanılabilir uzay mekiği fırlattı, tekrar kullanılabilir uzay aracı geliştirme yarışının bir parçası oldu.
    21. yüzyılın en büyük dolunayı ya da "14 Kasım Süper Ay"ı dünyanın farklı bölgelerinden gözlemlendi. Ay’ın, 25 Kasım 2034'e kadar dünyaya bu yakınlığa gelmeyeceği ve dolunayın 68 yıl sonra ilk kez yüzde 10-14 arasında daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görüntülendi. Bu denli yaklaşan ay, dünyada depremlerin olmaması da oldukça düşündürücü !
    Yaklaşık 2000 yıldan fazladır bilinmesine rağmen, 2016 yılı içerisinde hemen hemen bütün medyada, burç tarihlerinin değiştiği ile ilgili bilgi paylaşıldı.
    Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacak olan Göktürk-1 uydusu 5 Aralıkta Fransız Guyana'sından fırlatıldı.
    Eylül ayında, Türkiye'nin uzaya açılacak en büyük teleskopu DAG Teleskopu’nun inşaatı, Erzurum Palandöken eteklerindeki Karakaya Tepeleri’nde başladı.
    Uzaya gidecek olan ilk Türk genci, Halil Kayıkçı 2016 yılında uzaya gidemedi ve 2017 gibi diye söyleniyor. Umarım fazla ertelenmez!
    Yazın sıcaktan bulanan Adanalı bir genç “Yeter la yeter. Yaktın kuruttun bizi” diyerek güneşe silahla ateş açmış, daha sonra gözaltına alınmıştı.
    Dünya, kendi etrafında saatte 1600 km hızla Güneş etrafında bir tur attı.
Güneş Sistemi, Samanyolu Gökadasının merkezi etrafında saatte 900.000 km hızla Orion kolundaki yörüngesinde yaklaşık 7 milyar km yer değiştirdi.
Evren genişlemeye devam ederken, Dünya Güneş’in  uzaya attığı madde nedeniyle biraz daha uzaklaştı…
Türkiye'nin bir çok ilinde, farklı yaş gruplarına çok sayıda eğitimler, etkinlikler, paneller, seminerler ve gözlem etkinlikleri yapıldı. Bu yılın, daha fazla eğitim daha fazla bilim daha fazla teknolojik ve bilimsel çalışmaların olmasını temenni ediyorum…
Kaynak: 2016 yilinda neler oldu linkte de bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok: