Venüs'e bile ufo muamelesi yapan insanımız, bunları görünce kesin uzaylılar istilaya geldi sanmak veya öyle bir beklenti içine giriyor. Halı hazırda 2020’de daha ne olsun, bide uzaylılar istila etsin diye beklenti içinde olduğumuz bir başka durum!
Peki bu tren gibi gökyüzünde seyahat eden bu parlak cisimler nedir? Üzülerek söylemem gerekir ki bunlar ufo değil, uzun menzilli roketler veya gezegeni istila eden uzaylıların gemileri değil. Bunlar Starlink!
Haydi o zaman Starlink uyduları nedir, amaçları nelerdir bakalım!
Starlink araştırma, geliştirme, üretim ve yörünge kontrol operasyonlarının tamamı Redmond, Washington'da bulunan SpaceX uydu geliştirme tesislerinde yapılmaktadır. En alçak yörüngeye 4000 tane olmak üzere, 2020'de 12.000 uydu ve toplamda 42.000 uydu ile Dünya'yı ağ gibi saran bu projenin 2027'de tamamlanması hedeflenmektedir.
Peki bu Starlink uydularının amacı nedir? Hemen anlatayım.
Starlink Projesinin temel amacı fiber-optik erişim hızından daha yüksek hıza sahip daha ucuz (veya bedava) İnternet erişim ağı oluşturmak.
Bu starlink uydularında Navigasyon cihazı var aynı zamanda, diğer uydulara çarpmasın, gerektiğinde yüksekliğini de etrafındaki uydulara göre ayarlayabilsinler diye.
Her birinde 4 anten bulunuyor, dünya ile haberleşmenin dışında da bu antenler uyduların kendi aralarındaki iletişimi de sağlayabilsin diye.
Enerjisini de üstündeki güneş panelleri sayesinde güneşten karşılamaktadır.
Çok parladıkları için, yansımayı azaltmak için yapılan çalışmalar sürüyor.
Elon Musk kim peki?
Elon Musk mühendis ve girişimci. Elon Musk, hem doğum yeri Güney Afrika Cumhuriyeti, hem Kanada, hem de Amerika Birleşik Devletleri vatandaşıdır. SpaceX’in kurucusu ve Tesla Motors ile PayPal’ın kurucu ortaklarındandır. Kimisi çılgın der, kimisi deli, kimi bir baş belası olarak görür ama şunu biliyoruz; 2012 yılından itibaren uzay alanında, roketlerin birden fazla kullanılması yönüyle çok değerli çalışmalara imza atmış bir girişimcidir.
Demin yukarıda bir sürü rakam bıraktım, 42 bin uydulu bir projeden bahsediyoruz! Sahi uzayda kaç uydumuz vardı ki? Birleşmiş milletler tarafından hazırlanan veri tabanına göre, Nisan 2020’de gönderilen starlink uyduları ile birlikte uzaya gönderilen uydu sayımız, 9447 adet!
Yıllardır biz dünyanın etrafındaki uzay çöplerinden yakınıyoruz, başımıza metal yağacak diye! On binlerce uydu daha dahil ediyor olacağız…
Gökyüzünde ciddi ve anlamsız bir ışık kirliliğine neden olacaklarını şimdiden görmeye başladık!
Peki yerden gözlem yapan rasathaneler, gözlem evleri ne kadar sağlıklı gözlem yapabilir? Alacağı her veride bir sürü starlink uydusu! Bu sefer yer tabanlı değil de uzay tabanlı teleskoplara rağbet olacağı düşüncesindeyim.
Amatör ve profesyonel gökbilimciler, astrofotoğrafçılar da maalesef bu durumdan hiç iç açıcı değil!
Evet olumlu olumsuz yanlarını bir arada dilim döndüğünce aktardım. Bekleyip göreceğiz, umarım bahsettiğim olumsuzlukları giderilir ve daha hızlı ve daha uygun veya ücretsiz bir İnternet kavuşur bütün dünya!
Bilimle kalın…
Kaynak; UFO DEĞİL STARLİNK!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder