Eminim her yıl bir çok kaynakta mavi ay veyahut kanlı ay gibi haberler duymuşsunuzdur. Bu hafta bunlara açıklık getirirken, aynı zamanda 31 Ocak Çarşamba günü gerçekleşecek güzel bir gökyüzü ziyafeti sunacak olan Ay’ın doğal ama güzel rastlantısından bahsedeceğim.
Mavi Ay; Bir takvim ayı içinde 2 kere dolunayın denk gelmesi ile birlikte ikinci dolunaya “Mavi Ay” diye adlandırılır. Ocak ayının ilk dolunayı 2 Ocak tarihinde meydana gelirken, ikinci dolunay ise 31 Ocak Çarşamba gününe denk geliyor. Gerçekte ayı mavi renkte göremeyeceksiniz. Ancak Ay Fotoğrafını çekip sonra maviye boyayıp orda burada paylaşacak çok kişi ile karşılaşabileceksiniz.
Süper Ay; Ay Dünya etrafında dolanırken, zaman zaman aya yaklaşır veya uzaklaşır. Çünkü eliptik bir yörüngeye sahip bir ayımızı var. Ay'ın Dünya'ya en çok yaklaştığı zamandaki dolunaya da 'Süper Ay' denir. Süper denmesinin sebebi, diğer zamanlardan daha yakın olduğu için Ay'ın daha büyük görünmesi. Ancak bu büyüklük farkı çoğu zaman gözle görülecek derecede bile olmuyor. 31 Ocak Çarşamba günü Ay, “Süper Ay” konumunda olacaktır.
Kırmızı ( Kanlı ) Ay; Tam Ay Tutulmasında, Ay Dünyanın gölgesine girdiğinde bakır rengine bürünmesinden dolayı bazı çevreler buna kırmızı veya kanlı ay gibi benzetmelerde bulunur.
Ay Tutulması; Dünya'nın, Güneş ve Ay ile aynı hizaya gelip ikisinin arasında bulunduğu sırada Ay'ın üzerine düşen Dünya'nın gölgesine Ay Tutulması olayı gerçekleşir.
Basında veya sosyal medyada, bilmem 150 yıl önce gerçekleşmişti diye abartılı rakamlar duyarsınız veya okursunuz. Bu rakamlar abartılı ve gerçek dışıdır.
31 Ocak Çarşamba günü biricik Ay’ın sürprizi, Ocak ayının ikinci dolunayı olduğu için “Mavi Ay”, “Ay Tutulması”, Tutulma gerçekleştiği için “Kırmızı Ay” ve Ay, Dünyaya yakın konumda da olacağı için “Süper Ay” olacaktır.
31 Ocak Çarşamba günü, Ay bizim ufkumuzun altında iken yani öğlen gibi başlayacak Tam Ay Tutulması. Bu tam tutulma, Kuzey Amerika, Büyük Okyanus, Rusya, Asya ve İskandinavya'dan gözlemlenebilecek. Türkiye'nin doğu illerinde bitime doğru ay doğarken gözlenebilecek.
Misal Kars ilimizde Ay doğarken tutulmuş bir şekilde doğacak ve yaklaşık 10- 15 dk. gözlemlenebilecek. Batman’da ise Güneş batıp Ay doğarken tutulma bitmek üzere olacak ancak çok yüksek bir yerden bakarsanız, oda belki bir kaç dakika şahit olabilirsiniz bu olaya… Tabi doğu ufkunuz kapalı veya bulutlu ise bu tadımlık tutulmayı unutabilirsiniz. Daha batıda ki illerimizde ise gözlemlenemeyecektir.
27 Temmuzda gerçekleşecek Ay tutulması Türkiye’den gözlemlenebilecek.
Ay’ın Dünya etrafındaki bir tam döngüsü 29,5 gün olduğunu biliyoruz. Türkiye konumundan baktığımızda, 31 günlük Ocak ayında 2 dolunay gerçekleşiyor fakat 28 günlük Şubat ayında dolunay gözlenmeyecektir.
Belirtmek isterim ki, “Tutulma veya tutulmalar, sizlerin ne günlük ne de başka şekilde yaşamımıza hiçbir etki etmeyecektir.” Öyle bir beklenti içinde bulunan falcı ve astrologlardır. Unutmayalım ki bu sadece doğal bir olaydır.
Gökyüzünüz açık olsun, hepinize güzel ve verimli gözlemlerler…
Kaynak: Süper Mavi Kırmızı Ay! buradan da ulaşabilirsiniz...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder