6 Şubat akşamı Dünyada tarihi bir adım atıldı ve her hangi bir devlet kurumu da atmadı bu adımı. ABD merkezli uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX şirketinin kurucusu Elon Musk'ın girişimiyle 6 Şubat Salı günü tarihi bir adım atıldı.
Hakkında birçok olumlu ve de olumsuz yazı yazıldı. Hatta 3- 4 ay önce Elon Musk için Fadıl Akgündüz benzetmesi yaparak “ Yabancı Jet Fadıl” diye de haberler yapıldı.
Daha önce birçoğumuz duyduk adını Elon Musk, bir hayalperest aynı zamanda bir girişimci ve hayalleri için var gücü ile mücadele ediyor. O mücadelesi, istek ve arzusu başarısının meyvelerini bir bir meyve vermeye başladı desem erken konuşmuş olmam.
Peki bu tarihi adım neydi ondan bahsedeyim biraz.
ABD merkezli uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX şirketinin kurucusu Elon Musk'ın girişimiyle Salı günü dünyanın en güçlü roketi Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Üssü'nden uzaya fırlatıldı.
ABD'nin 45 yıl önce gerçekleştirdiği aya giden ilk insanlı uçuştan bu yana ilk kez bu büyüklükte ve güçte bir roket uzaya gönderildi.
Kalkışta kullanılan roketlerden üçünden ikisi başarıyla dünyaya geri inerken bir tanesinde emin olmamak ile birlikte iniş sırasında arıza yaşanmış olma ihtimali var!
Bir test fırlatılışı olmasına rağmen beklenen görevlerin geneli tamamlandı.
SpaceX şirketinin ürettiği Falcon Heavy isimli roket, ayrıca Musk'ın Tesla spor arabasını da uzaya taşıdı. Kırmızı spor arabanın sürücü koltuğuna ise astronot giysileri giyen, Starman isimli cansız bir manken oturtuldu.
Roketle gönderilen aracın müzik setinde ise David Bowie'nin Space Oddity şarkısının çalacak.
Elon Musk araca, “Made on Earth by humans” mesajı koymayı da ihmal etmemiş. Mesajın anlamı, "İnsanlar tarafından Dünya'da yapıldı."
Falcon Heavy roketinin kapsülünde yer alan Tesla aracının yaklaşık 6 ayda Mars'a ulaşması planlanıyor.
Son yörünge paylaşımlarında, Mars yörüngesini geçip Asteroit kuşağına varması bekleniyor. Buda Asteroit küşağındaki gök taşlarıyla çarpışma ihtimalini arttıyor.
SpaceX firmasının aracını gönderdiği yörünge gelecekte yapılacak Mars koloni çalışmaları için önemlidir.
Falcon Heavy’nin, Tesla Roadster’ı Güneş’in etrafında yer alan “Hohmann transer yörüngesine” yerleştirmesi amaçlanıyor. Planlandığı gibi giderse Roadster yepyeni SpaceX uzay giysisi kuşanmış maket astronotu ile Mars etrafında dönüp durabilir.
Aynı zamanda araç yörüngede bir kaç yüz milyon hatta milyarca yıl kalacağını tahmin ediliyor.
Bu arada 6 Ağustos 2012 tarihinden itibaren Mars’ta bir robotumuz var, Robot Curiosity ( merak) olduğunu hatırlayalım. Hatta yörüngede değil Mars’ta gezinip keşfedip, ölçümler yapan, Mars’ı bize anlatan bir robot.
Falcon Heavy’nin gökyüzüne yükseldiği anlar da, canlı olarak 2,3 milyon kişi tarafından izlendi. Rekor ise bir diğer uzay-havacılık atılımına ait. Felix Baumgartner’in 2012’de gerçekleştirdiği Red Bull Stratos atlayışı, tam 8 milyon kişi tarafından izlenmişti.
Böylesine güzel bir olay karşısında heyecanlanmak elde değil. Bu tür çalışmalar gençlerimizin uzaya ve teknolojiye olan meraklarını körükler. Biz eğitim ve bilim ile uğraşan kişilere düşen, onlara yol göstermek ve bilinçli, araştırmacı ve üretken bir neslin gelişmesine yardımcı olmaktır.
Merak edelim, Okuyalım, Soralım, Sorgulayalım, Araştıralım, Öğrenelim ve Üretelim hep birlikte…
Kaynak: Tarihi Adım