15 Şubat 2018 Perşembe

Tarihi Adım

Tarihi adım derken, birçoğunuzun aklına Türkiye’nin tarihi adımlarını sayıyordur! Mesela Türkiye’nin uzay ajansını kurmasından, uzay fırlatma rampası, uzaya astronot gönderme, Ay programlarımızdan veya Marsa programından bahsetmiyorum. Çünkü bunların hiç birini Türkiye yap(a)mı yor.!?

6 Şubat akşamı Dünyada tarihi bir adım atıldı ve her hangi bir devlet kurumu da atmadı bu adımı. ABD merkezli uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX şirketinin kurucusu Elon Musk'ın girişimiyle 6 Şubat Salı günü tarihi bir adım atıldı.
Hakkında birçok olumlu ve de olumsuz yazı yazıldı. Hatta 3- 4 ay önce Elon Musk için Fadıl Akgündüz benzetmesi yaparak “ Yabancı Jet Fadıl” diye de haberler yapıldı.
Daha önce birçoğumuz duyduk adını Elon Musk, bir hayalperest aynı zamanda bir girişimci ve hayalleri için var gücü ile mücadele ediyor. O mücadelesi, istek ve arzusu başarısının meyvelerini bir bir meyve vermeye başladı desem erken konuşmuş olmam.
Peki bu tarihi adım neydi ondan bahsedeyim biraz.

 ABD merkezli uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX şirketinin kurucusu Elon Musk'ın girişimiyle Salı günü dünyanın en güçlü roketi Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Üssü'nden uzaya fırlatıldı.
 ABD'nin 45 yıl önce gerçekleştirdiği aya giden ilk insanlı uçuştan bu yana ilk kez bu büyüklükte ve güçte bir roket uzaya gönderildi.
 Kalkışta kullanılan roketlerden üçünden ikisi başarıyla dünyaya geri inerken bir tanesinde emin olmamak ile birlikte iniş sırasında arıza yaşanmış olma ihtimali var!
 Bir test fırlatılışı olmasına rağmen beklenen görevlerin geneli tamamlandı.
 SpaceX şirketinin ürettiği Falcon Heavy isimli roket, ayrıca Musk'ın Tesla spor arabasını da uzaya taşıdı. Kırmızı spor arabanın sürücü koltuğuna ise astronot giysileri giyen, Starman isimli cansız bir manken oturtuldu.
 Roketle gönderilen aracın müzik setinde ise David Bowie'nin Space Oddity şarkısının çalacak.  
 Elon Musk araca, “Made on Earth by humans”  mesajı koymayı da ihmal etmemiş. Mesajın anlamı, "İnsanlar tarafından Dünya'da yapıldı."
 Falcon Heavy roketinin kapsülünde yer alan Tesla aracının yaklaşık 6 ayda Mars'a ulaşması planlanıyor.
 Son yörünge paylaşımlarında, Mars yörüngesini geçip Asteroit kuşağına varması bekleniyor. Buda Asteroit küşağındaki gök taşlarıyla çarpışma ihtimalini arttıyor.
 SpaceX firmasının aracını gönderdiği yörünge gelecekte yapılacak Mars koloni çalışmaları için önemlidir.
 Falcon Heavy’nin, Tesla Roadster’ı Güneş’in etrafında yer alan “Hohmann transer yörüngesine” yerleştirmesi amaçlanıyor. Planlandığı gibi giderse Roadster yepyeni SpaceX uzay giysisi kuşanmış maket astronotu ile Mars etrafında dönüp durabilir. 
 Aynı zamanda araç yörüngede bir kaç yüz milyon hatta milyarca yıl kalacağını tahmin ediliyor.
 Bu arada 6 Ağustos 2012 tarihinden itibaren Mars’ta bir robotumuz var, Robot Curiosity        ( merak)  olduğunu hatırlayalım. Hatta yörüngede değil Mars’ta gezinip keşfedip, ölçümler yapan, Mars’ı bize anlatan bir robot.
Falcon Heavy’nin gökyüzüne yükseldiği anlar da, canlı olarak 2,3 milyon kişi tarafından izlendi. Rekor ise bir diğer uzay-havacılık atılımına ait. Felix Baumgartner’in 2012’de gerçekleştirdiği Red Bull Stratos atlayışı, tam 8 milyon kişi tarafından izlenmişti.

Böylesine güzel bir olay karşısında heyecanlanmak elde değil. Bu tür çalışmalar gençlerimizin uzaya ve teknolojiye olan meraklarını körükler. Biz eğitim ve bilim ile uğraşan kişilere düşen, onlara yol göstermek ve bilinçli, araştırmacı ve üretken bir neslin gelişmesine yardımcı olmaktır.
Merak edelim, Okuyalım, Soralım, Sorgulayalım, Araştıralım, Öğrenelim ve Üretelim hep birlikte…





 Kaynak: Tarihi Adım 

5 Şubat 2018 Pazartesi

Süper Mavi Kırmızı Ay!

Bir çok hikayeye, masala ilham kaynağı olan biricik uydumuz ve aynı zamanda koruyucu ay dedemiz Ocak ayının son gününde bizlere güzel bir sürprizi var. Bu doğal olay nedeniyle Astrologlar ve falcılar son zamanlarda baya gaza gelmişler zaten durdurana aşk olsun.


Eminim her yıl bir çok kaynakta mavi ay veyahut kanlı ay gibi haberler duymuşsunuzdur. Bu hafta bunlara açıklık getirirken, aynı zamanda 31 Ocak Çarşamba günü gerçekleşecek güzel bir gökyüzü ziyafeti sunacak olan Ay’ın doğal ama güzel rastlantısından bahsedeceğim.

Mavi Ay; Bir takvim ayı içinde 2 kere dolunayın denk gelmesi ile birlikte ikinci dolunaya “Mavi Ay” diye adlandırılır. Ocak ayının ilk dolunayı 2 Ocak tarihinde meydana gelirken, ikinci dolunay ise 31 Ocak Çarşamba gününe denk geliyor. Gerçekte ayı mavi renkte göremeyeceksiniz. Ancak Ay Fotoğrafını çekip sonra maviye boyayıp orda burada paylaşacak çok kişi ile karşılaşabileceksiniz.

Süper Ay; Ay Dünya etrafında dolanırken, zaman zaman aya yaklaşır veya uzaklaşır. Çünkü eliptik bir yörüngeye sahip bir ayımızı var. Ay'ın Dünya'ya en çok yaklaştığı zamandaki dolunaya da 'Süper Ay' denir. Süper denmesinin sebebi, diğer zamanlardan daha yakın olduğu için Ay'ın daha büyük görünmesi. Ancak bu büyüklük farkı çoğu zaman gözle görülecek derecede bile olmuyor. 31 Ocak Çarşamba günü Ay, “Süper Ay” konumunda olacaktır.

Kırmızı ( Kanlı ) Ay; Tam Ay Tutulmasında, Ay Dünyanın gölgesine girdiğinde bakır rengine bürünmesinden dolayı bazı çevreler buna kırmızı veya kanlı ay gibi benzetmelerde bulunur.

Ay Tutulması; Dünya'nın, Güneş ve Ay ile aynı hizaya gelip ikisinin arasında bulunduğu sırada Ay'ın üzerine düşen Dünya'nın gölgesine Ay Tutulması olayı gerçekleşir.
Basında veya sosyal medyada, bilmem 150 yıl önce gerçekleşmişti diye abartılı rakamlar duyarsınız veya okursunuz. Bu rakamlar abartılı ve gerçek dışıdır.

31 Ocak Çarşamba günü biricik Ay’ın sürprizi, Ocak ayının ikinci dolunayı olduğu için “Mavi Ay”, “Ay Tutulması”, Tutulma gerçekleştiği için “Kırmızı Ay” ve Ay, Dünyaya yakın konumda da olacağı için “Süper Ay” olacaktır.

31 Ocak Çarşamba günü, Ay bizim ufkumuzun altında iken yani öğlen gibi başlayacak Tam Ay Tutulması. Bu tam tutulma, Kuzey Amerika, Büyük Okyanus, Rusya, Asya ve İskandinavya'dan gözlemlenebilecek. Türkiye'nin doğu illerinde bitime doğru ay doğarken gözlenebilecek. 


Misal Kars ilimizde Ay doğarken tutulmuş bir şekilde doğacak ve yaklaşık 10- 15 dk. gözlemlenebilecek. Batman’da ise Güneş batıp Ay doğarken tutulma bitmek üzere olacak ancak çok yüksek bir yerden bakarsanız, oda belki bir kaç dakika şahit olabilirsiniz bu olaya…  Tabi doğu ufkunuz kapalı veya bulutlu ise bu tadımlık tutulmayı unutabilirsiniz. Daha batıda ki illerimizde ise gözlemlenemeyecektir.

27 Temmuzda gerçekleşecek Ay tutulması Türkiye’den gözlemlenebilecek. 
Ay’ın Dünya etrafındaki bir tam döngüsü 29,5 gün olduğunu biliyoruz. Türkiye konumundan baktığımızda, 31 günlük Ocak ayında 2 dolunay gerçekleşiyor fakat 28 günlük Şubat ayında dolunay gözlenmeyecektir.

Belirtmek isterim ki, “Tutulma veya tutulmalar, sizlerin ne günlük ne de başka şekilde  yaşamımıza hiçbir etki etmeyecektir.”  Öyle bir beklenti içinde bulunan falcı ve astrologlardır. Unutmayalım ki bu sadece doğal bir olaydır.

Gökyüzünüz açık olsun, hepinize güzel ve verimli gözlemlerler…

Kaynak: Süper Mavi Kırmızı Ay! buradan da ulaşabilirsiniz...