7 Eylül 2018 Cuma

21. Yüzyılın En Uzun Ay Tutulması

Eski çağlardan beri gökyüzünde gerçekleşen doğal olaylar biz insanların ilgisini çekmiş ve gökyüzü ile aramızda güzel bir bağ oluşmasına vesile olmuştur.

Dünyamızın tek doğal uydusu olan Ay, Dünya etrafında döngüsü nedeniyle zaman zaman Dünya ile güneş arasında girerken zaman zaman da dünyanın gölgesinde de yer almaktadır. Ay, Dünyanın gölgesinde kaldığında biz buna “Ay Tutulması” olayı yaşanır. Ay Dünya ile Güneş arasına geçince, yani dünya ayın gölgesinde kalınca da “Güneş Tutulması” olayı meydana gelmektedir.

21. yüzyılın (2001-2100) en uzun Ay Tutulması 27 Temmuz Cuma akşamı yaşanacaktır. BU tutulma ülkemizin her yerinde tam olarak görülebilecek ama hava koşulları uygun olduğu takdirde!
Birçok yazılı ve görsel basında Kanlı Ay Tutulması diye yapılan haberler yanlıştır. Ay tutulması yaşanacak elbet ama bu kanlı falan değil. Özellikle son yıllarda kanlı Ay diye söylenmeye başlandı. Oysaki eskiden beri Ay tutulur doğal olarak, yeni oluşan bir şey değil.
Ay, tam tutulma esnasında Dünyanın gölgesinde kaldığı için bakır renginde gözükür, yani kızıl veya kızarmış şekilde görülür. Bu kızıl görme olayı, Ay ilk doğduğunda ufka yakın iken ve ya batışında da ışığının kırılması nedeniyle kızıl görmemiz mümkündür.

Tutulmanın türlerine göre başlangıç ve bitiş zamanları:
Parçalı tutulma başlangıcı: 21:24 27 Temmuz 2018 Cuma
Tam tutulma başlangıcı:     22:30 27 Temmuz 2018 Cuma
Tutulma ortası:                   23:22 27 Temmuz 2018 Cuma
Tam tutulma bitişi:              00:13 28 Temmuz 2018 Cumartesi
Parçalı tutulma bitişi:          01:19 28 Temmuz 2018 Cumartesi
Tutulma 27 Temmuz gecesi 21:24’te başlayacak ve gece yarısını geçince 01:19’da sonlanacaktır. Ay’ın tam tutulma anı yaklaşık 1 saat 43 dakika sürecektir. Tam tutulmanın öncesi ve sonrasında 1 saat 6 dakika süreyle parçalı tutulma görülecektir. Toplam tutulma süresi 3 saat 55 dakikadır. 

27 Temmuz Gözlem yapanlar için ciddi bir gökyüzü cümbüşü var. Mesela; Merkür, Venüs, Jüpiter, Satürn ve Mars gezegenlerini de gözlemleyebilirler. Dolunay evresinde olan Ay ve Aynı zamanda da Ay Tutulmasını gözlemleyeceklerdir. Bulunduğunuz karanlık bir bölge ise göktaşı yağmurunu da görebilirsiniz, çünkü Delta Aquarid göktaşı yağmuru da olacaktır.

21. Yüzyılının en Uzun Ay Tutulması ile ilgili birçok ilde etkinlikler, gece gözlemleri yapılıyor. Hangi şehirdeyseniz, bu yapılan etkinlikleri kaçırmamanızı tavsiye ediyorum.

Batmanda yapılacak etkinlik, Mezopotamya Astronomi Derneği ve Bilim Sanat Merkezi işbirliği ile 27 Temmuz akşam 20.30’da Kıra Dağında yapılacaktır. İlgisi olan herkesin katılmasını ve bu doğal olayı görmesini isterim.

Yıldız bilimci yani falcılara da itimat etmeyin. Burç adı altında birçok olumlu olumsuz hayal ürünü ve genel geçer olaylar dile getirecekler, inanmayın…

Aynı şekilde sözde Gökyüzünün bu kadar güzel ve birçok gök cismini görmeniz ve aynı zamanda birden fazla doğal olaya şahit olmanız nedeniyle, olayı abuk sabuk yorumlayanlardan kaçın, dinlemeyin… Çünkü bunlar doğal olaylardır ve bizlere ve ya yaşamlarımıza etki etmezler…


Kaynak: 21. Yüzyılın En Uzun Ay Tutulması

YÖK Bursu

Bir önceki yazımda bu yıl üniversite tercihi yapan gençlerimiz için TÜBİTAK bursunu ele almıştım. Bu yazımda ise Yükseköğretim Kurulumuna yerleşecek Lisans öğrencileri için yani “YÖK Başarı Bursları”’ndan bahsedeceğim.



Temel Bilimler programları artık değer kaybeden değil, değer kazanan programlarımız arasında yer alacağını söyleyen YÖK, ayrıca suya, toprağa dokunarak, tarım - ziraat, orman, su ürünleri ve hayvancılık odaklı lisans programlarına yönelik iyileştirici tedbirler almaya devam edeceklerini de söylüyor!

YÖK başarı bursu; 2016-2017 eğitim öğretim yılında 23 lisans programı faydalanırken, 2017-2018 eğitim öğretim yılında 31 lisans programından faydalandı. Önümüzdeki yıl, yani 2018-2019 eğitim öğretim yılı için YÖK Başarı Bursu verilen lisans programları kapsamına 5 lisans programını daha ekleyerek 36 lisans programa çıkardı…

YÖK Başarı Bursu kapsamında ki lisans programları:
- Temel Bilimler Programlarında; Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik programlarına,

- Ziraat Programlarında; Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Biyosistem Mühendisliği, Gıda Teknolojisi, Hayvansal Üretim ve Teknolojileri, Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği, Organik Tarım İşletmeciliği, Süt Teknolojisi, Tarım Ekonomisi, Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji, Tarımsal Genetik Mühendisliği, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki

Besleme, Ziraat Mühendisliği Programları, Zootekni programlarına

- Orman Programlarında; Orman Endüstrisi Mühendisliği, Orman Mühendisliği, Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi programlarına,

- Su Ürünleri Programlarında; Balıkçılık Teknolojisi, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği, Su Ürünleri Mühendisliği, Su Bilimleri ve Mühendisliği programlarına,

- Yer Bilimleri Programlarında; Jeofizik Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Maden Mühendisliği, Yer Bilimleri Mühendisliği Programlarına,

Bu yıl dâhil edilen lisans programları ise şöyle; Veteriner Fakülteleri, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri, Hidrojeoloji Mühendisliği ve Tohum Bilimi ve Teknolojisi’dir.
Bu belirtilen lisans programlarına ilk üç sırada yerleşen, tercihlerinin ilk onbeş tercihinden birinin olması ve kayıt yaptıran öğrencilere, eğitim süreleri boyunca, her yıl miktarı YÖK tarafından belirlenen başarı bursu verilecektir.

YÖK Başarı Bursu kapsamındaki 36 lisans programında okuyup bursu almaya hak kazanmış olan öğrencilere 2018-2019 akademik yılı için, 12 ay boyunca aylık 700 TL Burs verilecek.

Seveceğiniz, mutlu olacağınız ve başarı sağlayabileceğiniz bölümler diliyorum sizlere…


Kaynak: YÖK Bursu 

TÜBİTAK Bursu

Biliyorum çok saçma bir yıl oldu, sınav sistemi değişti, örnek sorular pek örnek olmadı ve kafanız baya karıştı maalesef… Bu yap-boz eğitim sistemimizin ilki değil ve sonu da olmayacaktır!
Bu yıl üniversite sınavına giren genç kardeşlerim için TÜBİTAK bursundan ve sonrasında da YÖK bursundan bahsedeceğim.
Ulusal/Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında madalya alan, TÜBİTAK tarafından gönderildiği Uluslararası Proje Yarışmalarında birincilik, ikincilik ya da üçüncülük kazananlar. ÖSYM Başkanlığınca yapılan lisans yerleştirme sınavı sonucunda MF(Matematik Fen) puan türünde ilk 25.000 kişi arasında yer alarak Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji bölümlerine yerleşen ve Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji bölümleri haricinde bir bölüme kayıt yaptırıp, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji bölümlerinden herhangi birinde çift Anadal Programı (ÇAP)’nda öğrenim gören öğrencilere lisans bursu verilecektir.
Ayrıca ÖSYM tarafından yapılan yükseköğretime geçiş sınavı puan türünde ilk 25.000 kişi arasında yer alarak; felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümlerine yerleşen ve bölümleri haricinde bir bölüme kayıt yaptırıp, felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümlerinden herhangi birinde çift Anadal Programı (ÇAP)’nda örgün öğrenim gören öğrencilere lisans bursu verilir.
Uluslararası Bilim olimpiyatlarında ülkesini temsil ederek dereceye giren ve lisans eğitimini Türkiye’de yapacak olan uluslararası öğrencilere de burs verilir.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından yapılan açıklamalarda TÜBİTAK’ın ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda attığı ve atmaya devam edeceği adımlar anlattıkları bir toplantıda;
Türkiye'nin en büyük temel bilim projelerinden biri olan Doğu Anadolu Gözlemevi’nin kurulum çalışmalarının devam etmesi, ülkemizin 2023 uzay hedefleri doğrultusunda Astronomi alanı da 2205 programına dahil edildiği bildirildi. 2205 programı özellikle Temel Fen ve Sosyal Bilimlere Özel Teşvik ile başarılı öğrencilerin bu alanlara yönlendirilmesini hedef almaktadır.

Yanı bul üniversiteye yeni başlayacak ve Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümlerini seçecek olan aynı zamanda sınavda ilk 25bin kişinin arasında iseniz, Tübitak bursuna başvuru yapabilirsiniz.
Burs ücretlerini soracak iseniz, bu alacağınız puan ve tabi ki ilk 25.000 (25 bin) kişilik sıralamınıza bağlı değişecektir. 
kaynak : TÜBİTAK Bursu 

21 Mayıs 2018 Pazartesi

Ucuz Atlattık

Dünyaya düşebileceği yerler arasında Türkiye'nin de yer aldığı  ve hatta İstanbul'a düşecek diye bir sürü haber yapıldı ama bugün atmosfere giren uzay istasyonu için korkulan senaryolardan hiçbiri gerçekleşmedi. İyi ki de gerçekleşmedi…

Daha önce de dile getirmiştim, Uzay çöpü diye… Şu an insan yapımı olup Dünya'nın etrafında 20 binden fazla uydu var. Bu uyduların çok büyük bir kısmının görevi bitmiş, iletişimi kesilmiş ve atık durumda olan bu uydu veya çöplerinin önümüzdeki zaman dilimi içinde ne kadar kritik bir problem haline geleceğini şimdiden görüyoruz.
Çin'in bir otobüs büyüklüğündeki uzay aracı, 29 Eylül 2011'de fırlattığı 10 metrelik uzunluğu ve 8,5 ton ağırlığındaki Tiangong-1 (Gök Sarayı) isimli uzay istasyonu 2013'te görev süresini tamamlandı.
2016’da Çin yönetimi, uzay istasyonunun kontrolden çıktığını Birleşmiş Milletlere bildirmiş. Bu 2 yıldır başıboş dolaşan uzay istasyonu Tiangong-1 (Gök Sarayı) 2 Nisan'ın ilk saatlerinde atmosfere giriş yaparak yeniden Dünya'ya geldi. 
Saatte 28.000 km’ye varan hızla hareket ederek Güney Pasifik üzerinden atmosfere giren uzay istasyonu Tiangong-1, bir kısmı atmosferde yanardı. Geri kalan kısmı ise Güney Pasifik Okyanusu'na, Tahiti'nin kuzeybatısına ve 100 kilometre açıklarına düştüğü söyleniliyor.
Tiangong-1 uzay istasyonunun yüzde 90’unun havada yandığını ve yaklaşık 700 kilograma denk gelen yüzde 10’unun okyanusa düştüğü tahmin ediliyor.

Daha önce gerçekleşen buna benzer bir olaydan bahsetmek isterim.
1979 yılında NASA'nın Skylab isimli uzay aracı 80 tonluk kütlesi ile kısmi olarak kontrol dışı atmosfere girmiş ve bazı parçaları Avustralya'nın batısına düşmüştü ama kimse bu olayda yaralanmamıştı.
Bu, Dünya'ya düşen  ilk "çöp" değil, son da olmayacak...
Bu sefer ucuz atlattık ama başka sefere bu kadar şanslı olmayabiliriz…!
Kaynak: Ucuz Atlattık buradan da ulaşabilirsiniz....

15 Şubat 2018 Perşembe

Tarihi Adım

Tarihi adım derken, birçoğunuzun aklına Türkiye’nin tarihi adımlarını sayıyordur! Mesela Türkiye’nin uzay ajansını kurmasından, uzay fırlatma rampası, uzaya astronot gönderme, Ay programlarımızdan veya Marsa programından bahsetmiyorum. Çünkü bunların hiç birini Türkiye yap(a)mı yor.!?

6 Şubat akşamı Dünyada tarihi bir adım atıldı ve her hangi bir devlet kurumu da atmadı bu adımı. ABD merkezli uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX şirketinin kurucusu Elon Musk'ın girişimiyle 6 Şubat Salı günü tarihi bir adım atıldı.
Hakkında birçok olumlu ve de olumsuz yazı yazıldı. Hatta 3- 4 ay önce Elon Musk için Fadıl Akgündüz benzetmesi yaparak “ Yabancı Jet Fadıl” diye de haberler yapıldı.
Daha önce birçoğumuz duyduk adını Elon Musk, bir hayalperest aynı zamanda bir girişimci ve hayalleri için var gücü ile mücadele ediyor. O mücadelesi, istek ve arzusu başarısının meyvelerini bir bir meyve vermeye başladı desem erken konuşmuş olmam.
Peki bu tarihi adım neydi ondan bahsedeyim biraz.

 ABD merkezli uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX şirketinin kurucusu Elon Musk'ın girişimiyle Salı günü dünyanın en güçlü roketi Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Üssü'nden uzaya fırlatıldı.
 ABD'nin 45 yıl önce gerçekleştirdiği aya giden ilk insanlı uçuştan bu yana ilk kez bu büyüklükte ve güçte bir roket uzaya gönderildi.
 Kalkışta kullanılan roketlerden üçünden ikisi başarıyla dünyaya geri inerken bir tanesinde emin olmamak ile birlikte iniş sırasında arıza yaşanmış olma ihtimali var!
 Bir test fırlatılışı olmasına rağmen beklenen görevlerin geneli tamamlandı.
 SpaceX şirketinin ürettiği Falcon Heavy isimli roket, ayrıca Musk'ın Tesla spor arabasını da uzaya taşıdı. Kırmızı spor arabanın sürücü koltuğuna ise astronot giysileri giyen, Starman isimli cansız bir manken oturtuldu.
 Roketle gönderilen aracın müzik setinde ise David Bowie'nin Space Oddity şarkısının çalacak.  
 Elon Musk araca, “Made on Earth by humans”  mesajı koymayı da ihmal etmemiş. Mesajın anlamı, "İnsanlar tarafından Dünya'da yapıldı."
 Falcon Heavy roketinin kapsülünde yer alan Tesla aracının yaklaşık 6 ayda Mars'a ulaşması planlanıyor.
 Son yörünge paylaşımlarında, Mars yörüngesini geçip Asteroit kuşağına varması bekleniyor. Buda Asteroit küşağındaki gök taşlarıyla çarpışma ihtimalini arttıyor.
 SpaceX firmasının aracını gönderdiği yörünge gelecekte yapılacak Mars koloni çalışmaları için önemlidir.
 Falcon Heavy’nin, Tesla Roadster’ı Güneş’in etrafında yer alan “Hohmann transer yörüngesine” yerleştirmesi amaçlanıyor. Planlandığı gibi giderse Roadster yepyeni SpaceX uzay giysisi kuşanmış maket astronotu ile Mars etrafında dönüp durabilir. 
 Aynı zamanda araç yörüngede bir kaç yüz milyon hatta milyarca yıl kalacağını tahmin ediliyor.
 Bu arada 6 Ağustos 2012 tarihinden itibaren Mars’ta bir robotumuz var, Robot Curiosity        ( merak)  olduğunu hatırlayalım. Hatta yörüngede değil Mars’ta gezinip keşfedip, ölçümler yapan, Mars’ı bize anlatan bir robot.
Falcon Heavy’nin gökyüzüne yükseldiği anlar da, canlı olarak 2,3 milyon kişi tarafından izlendi. Rekor ise bir diğer uzay-havacılık atılımına ait. Felix Baumgartner’in 2012’de gerçekleştirdiği Red Bull Stratos atlayışı, tam 8 milyon kişi tarafından izlenmişti.

Böylesine güzel bir olay karşısında heyecanlanmak elde değil. Bu tür çalışmalar gençlerimizin uzaya ve teknolojiye olan meraklarını körükler. Biz eğitim ve bilim ile uğraşan kişilere düşen, onlara yol göstermek ve bilinçli, araştırmacı ve üretken bir neslin gelişmesine yardımcı olmaktır.
Merak edelim, Okuyalım, Soralım, Sorgulayalım, Araştıralım, Öğrenelim ve Üretelim hep birlikte…





 Kaynak: Tarihi Adım 

5 Şubat 2018 Pazartesi

Süper Mavi Kırmızı Ay!

Bir çok hikayeye, masala ilham kaynağı olan biricik uydumuz ve aynı zamanda koruyucu ay dedemiz Ocak ayının son gününde bizlere güzel bir sürprizi var. Bu doğal olay nedeniyle Astrologlar ve falcılar son zamanlarda baya gaza gelmişler zaten durdurana aşk olsun.


Eminim her yıl bir çok kaynakta mavi ay veyahut kanlı ay gibi haberler duymuşsunuzdur. Bu hafta bunlara açıklık getirirken, aynı zamanda 31 Ocak Çarşamba günü gerçekleşecek güzel bir gökyüzü ziyafeti sunacak olan Ay’ın doğal ama güzel rastlantısından bahsedeceğim.

Mavi Ay; Bir takvim ayı içinde 2 kere dolunayın denk gelmesi ile birlikte ikinci dolunaya “Mavi Ay” diye adlandırılır. Ocak ayının ilk dolunayı 2 Ocak tarihinde meydana gelirken, ikinci dolunay ise 31 Ocak Çarşamba gününe denk geliyor. Gerçekte ayı mavi renkte göremeyeceksiniz. Ancak Ay Fotoğrafını çekip sonra maviye boyayıp orda burada paylaşacak çok kişi ile karşılaşabileceksiniz.

Süper Ay; Ay Dünya etrafında dolanırken, zaman zaman aya yaklaşır veya uzaklaşır. Çünkü eliptik bir yörüngeye sahip bir ayımızı var. Ay'ın Dünya'ya en çok yaklaştığı zamandaki dolunaya da 'Süper Ay' denir. Süper denmesinin sebebi, diğer zamanlardan daha yakın olduğu için Ay'ın daha büyük görünmesi. Ancak bu büyüklük farkı çoğu zaman gözle görülecek derecede bile olmuyor. 31 Ocak Çarşamba günü Ay, “Süper Ay” konumunda olacaktır.

Kırmızı ( Kanlı ) Ay; Tam Ay Tutulmasında, Ay Dünyanın gölgesine girdiğinde bakır rengine bürünmesinden dolayı bazı çevreler buna kırmızı veya kanlı ay gibi benzetmelerde bulunur.

Ay Tutulması; Dünya'nın, Güneş ve Ay ile aynı hizaya gelip ikisinin arasında bulunduğu sırada Ay'ın üzerine düşen Dünya'nın gölgesine Ay Tutulması olayı gerçekleşir.
Basında veya sosyal medyada, bilmem 150 yıl önce gerçekleşmişti diye abartılı rakamlar duyarsınız veya okursunuz. Bu rakamlar abartılı ve gerçek dışıdır.

31 Ocak Çarşamba günü biricik Ay’ın sürprizi, Ocak ayının ikinci dolunayı olduğu için “Mavi Ay”, “Ay Tutulması”, Tutulma gerçekleştiği için “Kırmızı Ay” ve Ay, Dünyaya yakın konumda da olacağı için “Süper Ay” olacaktır.

31 Ocak Çarşamba günü, Ay bizim ufkumuzun altında iken yani öğlen gibi başlayacak Tam Ay Tutulması. Bu tam tutulma, Kuzey Amerika, Büyük Okyanus, Rusya, Asya ve İskandinavya'dan gözlemlenebilecek. Türkiye'nin doğu illerinde bitime doğru ay doğarken gözlenebilecek. 


Misal Kars ilimizde Ay doğarken tutulmuş bir şekilde doğacak ve yaklaşık 10- 15 dk. gözlemlenebilecek. Batman’da ise Güneş batıp Ay doğarken tutulma bitmek üzere olacak ancak çok yüksek bir yerden bakarsanız, oda belki bir kaç dakika şahit olabilirsiniz bu olaya…  Tabi doğu ufkunuz kapalı veya bulutlu ise bu tadımlık tutulmayı unutabilirsiniz. Daha batıda ki illerimizde ise gözlemlenemeyecektir.

27 Temmuzda gerçekleşecek Ay tutulması Türkiye’den gözlemlenebilecek. 
Ay’ın Dünya etrafındaki bir tam döngüsü 29,5 gün olduğunu biliyoruz. Türkiye konumundan baktığımızda, 31 günlük Ocak ayında 2 dolunay gerçekleşiyor fakat 28 günlük Şubat ayında dolunay gözlenmeyecektir.

Belirtmek isterim ki, “Tutulma veya tutulmalar, sizlerin ne günlük ne de başka şekilde  yaşamımıza hiçbir etki etmeyecektir.”  Öyle bir beklenti içinde bulunan falcı ve astrologlardır. Unutmayalım ki bu sadece doğal bir olaydır.

Gökyüzünüz açık olsun, hepinize güzel ve verimli gözlemlerler…

Kaynak: Süper Mavi Kırmızı Ay! buradan da ulaşabilirsiniz...

24 Ocak 2018 Çarşamba

Sömestr Tatili İçin Küçük Tavsiyeler

Öğrencilerin dört gözle bekledikleri sömestr tatili 19 Ocak Cuma günü başladı. 
Okul öncesinde 1 milyon 466 bin 409, ilköğretimde 10 milyon 657 bin 534, ortaöğretimde 5 milyon 849 bin 970 olmak üzere toplam 17 milyon 973 bin 913 öğrenci karne aldı.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan 1 milyon 66 bin 68 öğretmenimiz de yarıyıl tatilinde yorgunluğunu atma imkânı bulacaktır.
Uzmanlara göre, “İnsanlar öğrendiklerinin yüzde 75’ini bir haftada, yüzde 66’sını bir günde, yüzde 54’ünü de bir saat içerisinde unutuyor.” çok unutkanız dimi?
Unutmayı önlemenin yoluysa yapılanları tekrar etmekten geçiyor.
Sömestri tatili için öğrenci ve ailelerine küçük tavsiyelerimi şöyle sıralamak isterim…
 Karne durumları ne olursa olsun tatil döneminde çocuklarla iletişim kurarken dikkat edelim. 
 Çocuklarınızı ders çalışma baskısı altında bırakmayın. Okulda verilen ödevlerin ve yeni dönem hazırlıklarının yapılmasını sağlayalım, ancak bunu tatil süresine yayarak yapalım.
 Okul zamanında kalkış saati, çalışma saati gibi belli rutinlere alışmış çocuklarınızın tatil döneminde vakitlerini eğlendirici ve eğitici geçirmelerine yardımcı olalım.
 Eksik kalan konularınızı tamamlayalım.
 Yarıyıl tatili boyunca çocuklarınızla birlikte zaman geçirmeye özen gösterelim.
 Çocukları sinemaya götürelim, onlarla oyunlar oynayalım,  akraba ziyaretleri yapalım, onların sosyalleşmesini sağlayalım.
 Çocuğunuz hem arkadaşlarıyla hem de sizinle oyun oynamak isteyecektir. Lütfen çocuklarınızla oyun oynayarak, onlara daha fazla zaman ayıralım.
 Çocuklarınızı akıl oyunlarına yönlendirelim aynı zamanda eşlik edelim.
 Bol bol kitap okumalarını sağlayalım.
 Yeni ve farklı konulara da çalışmakta fayda vardır. 
 Bilimsel kaynakları tavsiye ederim. Okuyalım, araştıralım ve öğrenelim.
 Çocuklarımızın sağlıklı bireyler olarak yetişmesi için “koşulsuz sevgi” ve “güven” duygusunun önemini aşılayalım.
 Sosyal faaliyetlere (tiyatro, konser, spor vb.)  için zaman yaratalım.
 Çocuklar, televizyon veya bilgisayar başında boşa zaman harcanmamalı.
 Hem veliler hem de öğrenciler; telefonların içinden çıkın biraz yani sanal dünyayı bir kenara bırakıp gerçek hayatla, aileleriniz ile çevreniz ile vakit geçirin.
 Şehriniz ya da çevrenizle ilgili araştırmalar yapabilirler. Bunu yaparken, notlar almasını isteyebilirsiniz ve küçük geziler planlayabilirsiniz.
 Yaşadığınız şehri keşfedin, şehrinizdeki müzeleri, tarihi yerleri gezin.  Ziyaret öncesi çocuğunuzdan gideceğiniz yerlerle ilgili araştırma yapmasını ve bilgi toplamasını isteyelim.
 Yakınızda veya yaşadığınız şehirde Bilim Merkezi varsa, ailenizle birlikte mutlaka gezin, sorun ve bilgilenin.
 Ara dönem, ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte vakit geçirmeleri için çok iyi bir fırsattır. Bu zaman diliminde mümkün olduğu kadar çok birlikte zaman geçirelim. Tatili birbirinizi daha iyi tanımak, anlamak ve birbirinizin arkadaşlığından zevk almak için değerlendirelim.
 Yetenek, ilgi ve beceri bakımından her çocuğun kendine özgü özellikleri olduğunu unutmayalım. Bu nedenle çocuğunuzun dönem boyunca sergilediği performansı başka çocuklarla asla ve asla kıyaslamayalım.
Tatil boyunca tembelliğe alışacak olan bünye okul açıldığında eski düzenine dönebilmek için zorlanacağı gibi uzun bir süre kendini toparlayamaz. Bunun sonucunda ikinci döneme iyi bir başlangıç yapmak amacıyla verilen tatil tam tersi bir durumla da sonuçlanabilir.
Bunun için, konuların tekrarını yapmak, eksik kalan konuları tamamlamak, yeni konulara çalışmak, bol bol kitap okuyarak bu tur olumsuzlukların önüne geçebiliriz.
2017-2018 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi, 5 Şubat Pazartesi günü başlayacak ve 8 Haziran Cuma günü sona erecek. 
Yaklaşık 3,5 ay sürecek yaz tatilinin ardından 2018-2019 eğitim öğretim yılı, 17 Eylül 2018 Pazartesi günü başlayacak
Verimli, güzel ve mutlu bir tatil sizler ile olsun…
Kaynak: Sömestr Tatili İçin Küçük Tavsiyeler 'de ulaşabilirsiniz...

17 Ocak 2018 Çarşamba

2017 Yılını Geride Bırakmışken…

Dünya Güneş’in etrafında 1 turunu bitirdi ama aynı nokta da değiliz. Çünkü Güneşimizi de Samanyolu Galaksinin merkezi etrafında yaklaşık 7 milyar km yol aldı. Ay ise Dünya etrafında 12 tur attı. Bu kısacık yılda birçok önemli bilim çalışmaları oldu, doğal olaylar yaşandı. Hafızamızı tazeleyip önemli olabilecek gelişmelere beraber bakalım.
Kısa ve maddeler şeklinde ben sizlere sıralayacağım. Ama tarihsel sıralamaya da bağlı kalmayacağımı belirtmek isterim…
• Ben aslında 2016 yılının son günlerinde hayatını kaybeden Karanlık Maddenin keşfedicisi Vera Rubin ile başlayacağım. Aynı zamanda da Karanlık Maddenin Leydi ’si olarakta bilinir.
• Yaklaşık 13 yıldır Satürn’ün etrafında yörüngede bulunan Cassini uzay aracının görevi sonlandı. Satürn’ün atmosferine giren ve yanarak yok olan Cassini’den son sinyal 15 Eylül’de alındı.
• Oumuamua (A/2017 U1) isimli asteroid Güneş sistemin dışından gelen göktaşı keşfedildi.
• Hubble Teleskobu verilerini kullanan uluslararası bir gök bilimci ağı, gökadaların (galaksilerin) dev kütle çekimi mercek etkisinden yararlanarak evrenin daha hızlı olduğunu ölçü.
• Türk astronomlar ilk kez bir öte-gezegen keşfetti. 2017 yılı Türk astronomisinde bir ilk yaşandı. Türkiye olarak ilk kez bir öte-gezegen keşfettik.
• Şimdiye dek keşfedilen Öte-gezegen sayısı 2017 yılında 4500’ yaklaştı.
• Şubat ayında bir grup gökbilimci Dünya’ya 39 ışık yılı uzaklıktaki, TRAPPIST-1 adı verilen bir yıldızın etrafında dönen, yaklaşık Dünya büyüklüğünde yedi gezegen keşfettiklerini açıkladı. Bu gezegenlerin en az üç tanesinin yüzeyinde sıvı su bulunma ihtimali var.
• Geçen ay açıklanan bir keşifte “Güneş Sistemi'nin ikizi bulundu” şeklinde haber yapıldı. Birçok gezegeni belirlenmiş olan bir yıldız sisteminde 8. gezegenin belirlenmesiydi. Bu keşfin en önemli noktası ise, Yapay Zeka kullanılarak veri analizi yapılmış olmasıdır.
• Ekim ayının 16’sında ABD’deki Lazer Girişimölçer Kütleçekimsel Dalga Gözlemevi (LIGO) detektörleri ve İtalya’da bulunan Avrupa Kütleçekimsel Dalga Gözlemevi’ndeki Virgo detektörleri, ilk kez iki nötron yıldızının çarpışması sonucunda yayılmış kütleçekimsel dalgaları tespit etti.
• Tarihin ilk uzay ülkesi Asgardia'ya Türkiye'den rekor başvuru yapıldı.
• SpaceX’in CEO’su ve Tesla’nın kurucusu Elon Musk, Türkiyeyi ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme gerçekleşti.
• Türkiye’den görünmeyen “Tam Güneş Tutulması”, 21 Ağustos 2017 tarihinde Amerika'da gerçekleşti. Türkiye’de Tam Güneş Tutulması 2060 yılında gerçekleşecektir.
• 7 Ağustos 2017 tarihinde gerçekleşen olan “Parçalı Ay tutulması” ülkemizden de gözlemlendi.
• 11 Şubat 2017 tarihinde gerçekleşen “Yarıgölge Ay Tutulması” Ülkemizden de gözlemlendi.
• TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi, 2017 yılında 20. Gökyüzü Gözlem Şenliğini gerçekleştirdi.
• Türkiye'nin en büyük teleskobu unvanını alacak olan DAG Erzurum’da inşası son hız devam etmektedir.
• 2015 PISA sınavı sonuçları 2016’nın sonunda açıklandı ve 2017’nin ilk aylarında üzerinde epey konuşuldu. Aldığımız sonuçlar ise pek iç açıcı değildi.
• 2017 yılında Üniversitelerin doluluk oranında düşme gözlendi.
• Orta Okul ve Liselerin Müfredatı değiştirildi. 2017-2018 Eğitim ve Öğretim yılında, Orta Okullarda 5. Sınıf ve Liselerde ise 9. Sınıflar yeni müfredat ile tanıştı.
• TEOG kalktı ve çok uzun zaman üzerinde tartışmalar yaşandı. Yeni sistem ise şöyle; adrese dayalı yerleştirme veya isteğe bağlı sınav şeklinde gerçekleştirilecek.
• YGS / LYS kalktı. Onların yerine YKS (Yüksek öğretim Kurumları Sınavı) getirildi.
• Uzaya gideceği söylenen ilk Türk genci, Halil Kayıkçı 2017 yılında da uzaya gidemedi.
• Türkiye de 2017 yılda da Uzay Ajansı kurulamadı…
• Batmanda 2017 yılında Bilim Merkezi kurulacak diye birçok haber çıktı ama daha adım atılmadı. Umuyoruz bir an önce yapılır da çocuklara bir ışık olur…
• 23 Aralıkta Dünyayı yok etmesi beklenen virüs, Dünyayı yok edemedi! Bu ve buna benzer birçok yalan yanlış haberlere lütfen inanmayın. Önümüzde ki yıl çok daha farklı sansasyonel haberler bizleri bekliyor.
• Yazın sıcaktan bulanan Adanalı gençler, bu yıl Güneş'e ateş etmedi!
Dünya, kendi etrafında yaklaşık saatte 1600 km hızla Güneş etrafında bir tur attı.
Güneş Sistemi, Samanyolu Gökadasının merkezi etrafında saatte 900.000 km hızla Orion kolundaki yörüngesinde yaklaşık 7 milyar km yer değiştirdi.
Evren genişlemeye devam ederken, Dünya Güneş’in  uzaya attığı madde nedeniyle biraz daha uzaklaştı…
Türkiye'nin birçok ilinde, farklı yaş gruplarına çok sayıda eğitimler, etkinlikler, paneller, seminerler ve gözlem etkinlikleri yapıldı. Bu yılın, daha fazla eğitim daha fazla bilim daha fazla teknolojik ve bilimsel çalışmaların olmasını ve tabi ki keşiflerin de olmasını temenni ediyorum…

2 Ocak 2018 Salı

Çare Uzaylılar Mı!

Yoğun ve değişken gündem hepimizi bunalttı. Bunalan sadece bizler değil başkaları da varmış. Bu kişiler, uzaydan gelip bizi ve Dünyayı da yok edecek bir virüse bel bağladı…
Rusya’nın resmi haber ajansı olan Sputnik, 12 Aralıkta ‘Bilim insanları: Uzaydan gelen virüs 23 Aralık’ta Dünya’yı yok edecek’ başlıklı bir haber yayınladı ve Sputnik, haberini güvenilir kaynaklardan biri olarak görülen Science dergisine dayandırdı.

Haberde şöyle denildi: “Bilim insanları, ölümcül hastalık kaynağının tam olarak nasıl yayılacağını bildirmedi. Science dergisinin haberine göre Hindistanlı astronomlar, 23 Aralık’ta dünyanın sonunun geleceğini duyurdu. Hindistanlı bilim insanları, sayılır günler içinde tüm insanlığı öldürebilecek virüsün yakın zamanda tüm Dünya’ya yayılacağını düşünüyor…. diye devam ediyor açıklama…
Kaynak gösterilen Science dergisinde maalesef böyle bir haber veya makale de bulunmuyor. Bilgileri veren Hint bilim insanlarının nedense kimlikleri de orta da yok! NASA’nın veri tabanında veya haber kaynaklarında da böyle bir bilgiye ulaşılmıyor.

Şu virüse bakalım bide, uzaydan gelmiş ve hiçbir araç kullanılmamış. Bu virüs bide zeki imiş, dünyayı yok etmeden 2 hafta önce uyarıda bulunuyor. Bilgiyi önce Rus troll kanallarına veriyor ondan sonra da Sputnik Türkçeyi bilgilendiriyor…!
Bilim ile alakası olmayan sırf sayfalarını doldurmak için yazan veyahut dikkat çekmeye çalışan bazı çevreler,  her yıl birkaç kere dünyanın sonunu getirtmek için sansasyonel, bilimsel kaynağı olmayan saçmalıklarla dolu haberler ile insanları rahatsız etmeyi başarıyorlar maalesef…

Aynı zamanda da bu saçmalıkları ciddiye alan toplululuklar da var! Buda ikinci maalesefimiz…
Eee ne de olsa başımıza taş yağdığında, dilek tutan canlılarız…

Bu arada Rus haber ajansı Sputnik’teki haber de, asıl kaynağından doğrulatılmadığı için kaldırılmış. Zaten bilimsel bir kaynağı yoktu ki, niye haber yaptınız o zaman…
Her yalancının mumu söndüğü gibi bu yalancıların mumu da 24 Aralık günü sönmüş olacaktır.
Uzaydan veya Uzaylılardan medet ummayı bırakalım artık.

Şimdiye dek evrende yaşamın bilindiği tek gezegen olan Dünya gezegenindeyiz.
Uzayın her hangi bir yerinde canlı yok demiyorum olabilir ama olmaya da bilir.
Evren çok büyük ve eğer var iseler bizden çok çok uzaktalar.

Kaynak: Çare Uzaylılar mı ? buradan da ulaşabilirsiniz