Ay suyunun yerini ve bolluğunu haritalandırmak amacıyla 22 Temmuz 2019 tarihinde, Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO), uzay aracı Chandrayaan-2'nin iniş modülü Ay yüzeyine 2,1 kilometre yaklaşmışken, modül ile irtibatın kesildi.
Yeni doğan bir bebek düşünün; bebek önce oturmaya başlar, sonrasında emeklemeye başlar sonrasında ayakta durmaya ve düşe düşe adım atmaya başlar. Bir yere tutunur, bir yerden yardım alarak yürümeye çalışır. Daha sonra desteksiz, yardıma ihtiyaç duymadan kendi ayakları üstünde durur ve yavaş yavaş yürümeye başlar. Emeklemeden, destek almadan hiçbir bebek, doğar doğmaz yürüyemez bunu hepimiz biliyoruz. Düşmeden yürüme olmaz, başarısızlık olmadan başarı olmaz…
Peki Chandrayaan-2'nin temel amacı neydi, ay yüzeyine yumuşak inmek ve yüzeyde bir robot rover kullanma yeteneğini göstermek olacaktır. Sonrasında, ay topografyası, mineraloji, elementel bolluk, ay dışarısı ve hidroksil ve su buzu gibi bilimsel amaçları vardı. Yörünge hedefinde ise, ay yüzeyini haritalandıracak ve bunun 3D haritalarını hazırlamaya yardımcı olacaktı. Yerleşik radar, güney kutup bölgesindeki su buzunu ve yüzeydeki ay regolitinin kalınlığını incelerken yüzeyini de haritalayacaktı!
Chandrayaan-2 projesi,12 Kasım 2007'de, Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) ve ISRO temsilcileri tarafından imzalanan ortak bir projedir. Chandrayaan-2, Hindistan’ın Ay yüzeyine ilk yumuşak iniş denemesiydi. İniş modülü başarılı olsaydı, Hindistan, ABD, Rusya ve Çin’den sonra Ay’a yumuşak iniş yapan 4’üncü ülke olacaktı. İsrail’i saymıyorum çünkü oda iniş yaparken, Ay yüzeyine çakılmıştı.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, önce ISRO bilim adamlarını, görev kontrol merkezinde çalışmayı ve merakla takip eden gençleri motive ederken ki mesajı, “cesaretli olun!”.
Hindistan, Chandrayaan-1" uzay aracını 2008'de Ay'a göndermiş, 2014'te de Mars yörüngesine uydu konumlandırmayı başarmış, Chandrayaan-2’yi Ay’a indirmeyi planlıyordu (olumsuz) ve 2022 yılına kadar uzaya insan göndermeyi planlanıyor.
Darısı, 13 Aralık 2018 tarihinde kurulan Türkiye Uzay Ajansı (TUA)’nın başına! Yapacağı çalışmaları sabırsızlıkla bekliyoruz…
Evet bu işler düşe kalka öğrenilir!
Kaynak: Cesaretli Olun!