31 Ekim 2019 Perşembe

Cesaretli Olun!


Ay suyunun yerini ve bolluğunu haritalandırmak amacıyla 22 Temmuz 2019 tarihinde, Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO), uzay aracı Chandrayaan-2'nin iniş modülü Ay yüzeyine 2,1 kilometre yaklaşmışken, modül ile irtibatın kesildi.


Yeni doğan bir bebek düşünün; bebek önce oturmaya başlar, sonrasında emeklemeye başlar sonrasında ayakta durmaya ve düşe düşe adım atmaya başlar. Bir yere tutunur, bir yerden yardım alarak yürümeye çalışır. Daha sonra desteksiz, yardıma ihtiyaç duymadan kendi ayakları üstünde durur ve yavaş yavaş yürümeye başlar. Emeklemeden, destek almadan hiçbir bebek, doğar doğmaz yürüyemez bunu hepimiz biliyoruz. Düşmeden yürüme olmaz, başarısızlık olmadan başarı olmaz…
Peki Chandrayaan-2'nin temel amacı neydi, ay yüzeyine yumuşak inmek ve yüzeyde bir robot rover kullanma yeteneğini göstermek olacaktır. Sonrasında, ay topografyası, mineraloji, elementel bolluk, ay dışarısı ve hidroksil ve su buzu gibi bilimsel amaçları vardı. Yörünge hedefinde ise, ay yüzeyini haritalandıracak ve bunun 3D haritalarını hazırlamaya yardımcı olacaktı. Yerleşik radar, güney kutup bölgesindeki su buzunu ve yüzeydeki ay regolitinin kalınlığını incelerken yüzeyini de haritalayacaktı!

Chandrayaan-2 projesi,12 Kasım 2007'de, Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) ve ISRO temsilcileri tarafından imzalanan ortak bir projedir. Chandrayaan-2, Hindistan’ın Ay yüzeyine ilk yumuşak iniş denemesiydi.  İniş modülü başarılı olsaydı, Hindistan, ABD, Rusya ve Çin’den sonra Ay’a yumuşak iniş yapan 4’üncü ülke olacaktı. İsrail’i saymıyorum çünkü oda iniş yaparken, Ay yüzeyine çakılmıştı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, önce ISRO bilim adamlarını, görev kontrol merkezinde çalışmayı ve merakla takip eden gençleri motive ederken ki mesajı, “cesaretli olun!”.
Hindistan, Chandrayaan-1" uzay aracını 2008'de Ay'a göndermiş, 2014'te de Mars yörüngesine uydu konumlandırmayı başarmış, Chandrayaan-2’yi Ay’a indirmeyi planlıyordu (olumsuz) ve 2022 yılına kadar uzaya insan göndermeyi planlanıyor.

Darısı, 13 Aralık 2018 tarihinde kurulan Türkiye Uzay Ajansı (TUA)’nın başına! Yapacağı çalışmaları sabırsızlıkla bekliyoruz…

Evet bu işler düşe kalka öğrenilir! 
Kaynak: Cesaretli Olun!

Kendisinden Haber Alınamıyor!

20 yıldan fazla süredir, birçok gencin, bilim ve teknoloji camiasının ve halkımızın merakla, umutla ve heyecanla beklediği uzay ajansımız artık var.

Şu an uzay çağındayız ve bir an önce bizlerinde uzay ve uzay teknolojileri alanında yerli üretimimiz ile birlikte herkesin gönül desteğiyle gerçekleştirmemiz gerekiyor. Uzay teknolojileri evet gerçekten de çok pahalı bir alan ama ülkemizde o kadar sağa sola ayrılan uçuk bütçelerin bir kısmı ile de çok güzel çalışmalar yapılabileceği kanısındayım.

2.Dünya savaşından sonra, Sovyet Rusya ve Amerika arasında bir soğuk savaş döneminde başladı bir çok şey. Roket yarışı ile başlayan bu yarış akabinde uzay yarışına dönüştü. Bu yarış sonrasında bilim ve teknolojinin hızlıca gelişimine olanak sağlandı.

1961’de ilk defa uzaya bir insan ( Yuri Gagarin) sağlıklı bir şekilde gidip geri döndü. 1963’te ilk defa bir kadın (Valentina Tereshkova ) uzaya gidip dünyanın etrafında 48 tur atıp geri döndü. 1969’da Apollo 11 ile ilk defa insanlar Ay’a ayak bastı ( Neil Armstrong ve Buzz Aldrin ). 2019 Türkiye’den uzaya gönderdiğimiz bir Astronotumuz veya bir Gökmenimiz daha yok!

20 yıldan fazla olan hayal gerçek oldu. 13 Aralık 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararname ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) kuruldu. Çok büyük beklentilerimiz olduğu bir kurum, bu nedenle de hepimizin gözü onun üstünde açıkçası.
Türkiye uzay Ajansının kurulmasının ardından ilk çalıştaydı, Milli Uzay Programı Çalıştayı 18-19 Ocak'ta TÜBİTAK Kocaeli Gebze yerleşkesinde yapıldı ve yol haritası oluşturuldu!
Peki ya sonra?
Şu an kurulmasının üstünden 100 günden fazla geçti ama ortada görebildiğimiz hiçbir şey yok!
Yaptığı çalışmalar neler ve ne düzeyde bilmiyoruz!
Personel aldı mı, hangi alanlarda ve neye göre aldı veya alacak mı?
Yerleşkesi, web sayfası, logosunu dahi bilmiyoruz, çünkü öyle bir çalışmaya veya veriye ulaşamadım.
Çalışma takviminde neler var ne içeriyor maalesef o konuda detaylı bir bilgiye ulaşamadım.
Uzay yarışında sadece 2 ülke yok, bütün ülkeler artık var ve çok çalışıyorlar. Onlara yetişmek ve onlar ile yarışabilmemiz için her boşa geçen zaman aleyhimize! İster kabul edelim veya kabul etmeyelim, uzay çalışmalarında çok gerideyiz!
Bizlerin emeklemeye harcayacağı vakti yok. Değil yürümek, bizlerin koşması gerekmektedir.
TUA- Türkiye Uzay Ajansının çalışmalarına bir an önce başlamasını temenni ediyorum. Lütfen daha fazla geciktirmeyelim bu çalışmaları. Heyecanla ve umutla TUA’nın projelerini, çalışmalarını ve detaylı çalışma takvimini bekliyoruz…
Lütfen biz umudu olanların, umutlarını askıda bırakmayın!

Kaynak: kendisinden haber alınamıyor!