4 Aralık 2019 Çarşamba

Kış Üçgeni

Takvim ve saatin olmadığı dönemlerde gökyüzünü kullanıyordu insan evladı.Çok uzağa gitmeye gerek yok, çiftçi ve köylüler bundan yaklaşık 40-50 yıl önceye kadar da gökyüzünü kullanıyordu. Nasıl ki yaz mevsimini simgeleyen "Yaz Üçgeni" olduğu gibi kışı da simgeleyen ve kış ayların gökyüzünde görünen  bir hayali eş kenar üçgen var. biz bu hayali geometrik şekle "Kış Üçgeni" diyoruz.


Kış aylarında da gökyüzünde gözlemlenen bu Kış Üçgeni, astronomi ile amatör yada profesyonel olarak ilgilenenlerin yakından tanıdığı, gökyüzündeki bir çok takım yıldızına varmak içinde referans aldığı bir şekildir.

Bu kış üçgeni üç ayrı takım yıldızının en parlak yıldızından oluşmaktadır. Gökyüzünde adeta bir kum saati gibi bir şekle sahip olan Avcı takım yıldızının kırmızı dev yıldızı Betelgeuse, bu üç yıldızdan biridir. Üçgenin diğer bir üyesi Büyük Köpek takım yıldızının alfa yıldızı olan ve gökyüzünün de bilinen en parlak yıldızı olan Sirius’tur Üçgenin en son üyesi de Küçük Köpek takım yıldızında yer alan ve takım yıldızın en parlak ve gökyüzünün de 8. en parlak yıldızı olan Procyon Yıldızıdır.




Youtuube Kanalımdan "Kış Üçgeni" adlı videoyu da buradan izleyebilirsiniz.


yazının için kaynak; Kış Üçgeni
Fotoğraflar: 21 Kasım saat- 00:32'de Adana Çukurova Ünv. 'de alınmış.
MI 8 SE Xiaomi telefonu ile 32 sn ve ISO 800'de Mahmut TEKEŞ tarafından alınmıştır.

12 Kasım 2019 Salı

Merkür Geçişi

9 Mayıs 2016 yılında Batman TED Koleji’nin bahçesine iki teleskop kurarak Merkür gezegenin Güneş önünden geçişini izlemiş ve izlettirmiştik. Şimdi yaklaşık 3,5 yıl aradan sonra tekrar Merkür 11 Kasım 2019 Pazartesi günü Güneş’in önünden tekrar geçiş yapacak.
Merkür Gezegeninden kısaca bahsedecek olursak; Merkür, Güneş Sistemindeki en küçük ve Güneş'e en yakın gezegen. Kendi etrafında 88 dünya günde dönerken, güneş etrafında 116 dünya gününde dolanmaktadır. Isıyı hapseden bir atmosferi olmadığı için Güneş’i gören yüzeyin sıcaklığı 427 derece, Güneş’i görmeyen yüzeyinin sıcaklığı ise -127 derecelere kadar varıyor. Merkür gezegenin bilinen uydusu veya halkası yoktur.
Merkür, her yüzyılda yaklaşık olarak 13 kez transit geçiş gerçekleştirir. 11 Kasım 2019 Pazartesi günü Merkür transit geçişi gerçekleşecek ve doğrudan güneşin önünden geçtiği esnada bizler de Dünyanın bazı bölgelerinde bu geçişi gözlemleyeceğiz.
Geçiş, Amerika, Atlantik ve Pasifik Okyanusları, Yeni Zelanda, Avrupa, Afrika ve batı Asya da dahil olmak üzere, Dünya'nın çoğunda yaygın olarak görülecektir. Ama bu geçiş, orta ve doğu Asya, Japonya, Endonezya ve Avustralya'dan görülmeyecek. Türkiye’nin bütün illerinde başlangıcı gözükecek ama bütün geçişi göremeyecek çünkü erken saatlerde güneş batıyor.
Geçiş tarihi, 11 Kasım 2019 Pazartesi günü ve geçiş saatlerine baktığımızda ise şöyle;
İlk temas; 15:27
İkinci temas; 15:37
En büyük transit; 18:48
Üçüncü temas; 21:02
Dördüncü temas; 21:14
Merkür geçişlerin tarihine baktığımızda 1600’lu yıllara kadar gidilmektedir. Yakın zamanlarda ise; 15 Kasım 1999, 7 Mayıs 2003, 8 Kasım 2006, 9 Mayıs 2016 bu yıl 11 Kasım 2019 ve bir sonra ki geçiş 13 Kasım 2032’te olacaktır.
Fark ettiyseniz, bu geçişler hep Mayıs ve Kasım aylarında gerçekleşmektedir. Merkür eksantrik bir yörüngeye sahip olduğu için; Kasım geçişleri, Mayıs geçişlerinin yaklaşık iki katı sıklıkta gerçekleşir. Mayıs ayında Merkür, Dünya’ya oldukça yakındır ve güneşten oldukça uzaktır. Kasım ayında Merkür, Dünya’ya oldukça uzak ve güneşe oldukça yakın olur.
Merkür Geçişinin burçlara olumlu, olumsuz etkileri var mı diye soracaksınız? Merkür geçişinin olacağı 11 Kasım 2019 Pazartesi günü, Güneş Terazi takım yıldızında (yani terazi burcunda) olacak. Bu geçişin ne terazi ne de diğer hiçbir burca olumlu veya olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Çünkü bu doğal bir olaydır.
Merkür geçişini nasıl gözlemlememiz gerekmekte diye sorabilirsiniz! Bu tür geçişleri bir güneş gözlüğü, yanmış film, dürbün veya karatılmış cam ile gözlemleyemezsiniz. Bunu ancak GÜNEŞ FİLTRESİ olan bir TELESKOP ile gözlemleyebilirsiniz. Güneş Filtresi olmayan bir teleskop ile gözlemlerseniz ne mi olur? Kalıcı olarak göz merceğiniz yanar ve kör olursunuz…
Merkür Geçişi ile ilgili hazırladığım “Merkür Transit Geçişi” adlı videomu da Youtube kanalımdan izleyebilir ve sorularınız yöneltebilirsiniz.
Gökyüzünüz açık olsun…

8 Kasım 2019 Cuma

Mekânın Yeni Sahibi, Satürn!

Son dönemlerde astronomi ve uzay çalışmaları ile ilgili güzel bir o kadar da şaşırtıcı gelişmelerle karşı karşıyayız. Bu şaşırtıcı gelişmelerden en sonuncusu olan Satürn gezegenin 20 uydusunun keşfinden bahsedeceğim bu yazıda…
Bu yazıyı yazarken, an itibariyle güneş sisteminin dışında keşfedilen ve onaylanmış gezegen sayısı 4057’dir ve 4495 tane de aday gezegen olduğunu söyleyebilirim. Biz güneş sisteminin dışında keşifler ile uğraşırken, güneş sistemindeki yeni buluşlar bizi daha çok şaşırtıyor. Her geçen gün, her geçen keşfin aslında bizlerin güneş sistemi hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığımızı ve zamanla onu daha çok tanıyabileceğimizi söyleyebilirim.
Ekim 2016'da NASA'nın Cassini uzay aracı Satürn'e ve ana halkalarına son bakışlarını yakaladı. Neredeyse üç yıl sonra, gök bilimciler Satürn'ün yörüngesinde 20 küçük uydunun keşfedildiğini ve gezegen uydularının toplamının 82'ye ulaştığını açıkladılar. Bu haber, Güneş Sistemimizin en büyük ve en ağır gezegeni olan Jüpiter'in yörüngesinde 12 yeni ay (uydu) olduğunu açıklamasından neredeyse bir yıl sonra geldi.
Hawaii'deki Maunakea'daki Subaru teleskopu kullanılarak, Satürn çevresinde yörüngede bulunan bu 20 yeni uydunun keşfi gerçekleşti. Bu uyduların her birinin çapı yaklaşık 5 km'dir (üç mil); Bunlardan 17 tanesi gezegeni "geri" yönde yörüngeye sokuyor. Diğer üç uydu, ilerleme yönünde yani Satürn'ün döndüğü yön ile aynı ilerliyor. İlerleyen uyduların ikisinin halkalı gezegenin etrafında bir kez seyahat etmesi yaklaşık iki yıl alırken daha uzak olan uydulardan birinin, bu yörüngeyi tamamlaması üç yıldan uzun sürüyor.
Güneş Sistemimiz 2006 yılında Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) tarafından getirtilen gezegen olma koşullarına göre, 8 gezegenimiz ve 5 tane de cüce gezegenimiz vardır. Son 13 yıldır bu bilgi değişmemiş, her ne kadar Plüton cüce gezegeni için girişimler olsa da bir değişiklik olmamıştır.





Güneş Sistemimiz de ki Gezegen ve Cüce gezegenlerin uyduları şöyle;
Güneş Sistemimizin en büyük ve en ağır gezegeni Jüpiter olabilir ama artık uyduları en fazla olan Satürn gezegenidir.

Kaynak: Mekânın Yeni Sahibi, Satürn!

31 Ekim 2019 Perşembe

Cesaretli Olun!


Ay suyunun yerini ve bolluğunu haritalandırmak amacıyla 22 Temmuz 2019 tarihinde, Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO), uzay aracı Chandrayaan-2'nin iniş modülü Ay yüzeyine 2,1 kilometre yaklaşmışken, modül ile irtibatın kesildi.


Yeni doğan bir bebek düşünün; bebek önce oturmaya başlar, sonrasında emeklemeye başlar sonrasında ayakta durmaya ve düşe düşe adım atmaya başlar. Bir yere tutunur, bir yerden yardım alarak yürümeye çalışır. Daha sonra desteksiz, yardıma ihtiyaç duymadan kendi ayakları üstünde durur ve yavaş yavaş yürümeye başlar. Emeklemeden, destek almadan hiçbir bebek, doğar doğmaz yürüyemez bunu hepimiz biliyoruz. Düşmeden yürüme olmaz, başarısızlık olmadan başarı olmaz…
Peki Chandrayaan-2'nin temel amacı neydi, ay yüzeyine yumuşak inmek ve yüzeyde bir robot rover kullanma yeteneğini göstermek olacaktır. Sonrasında, ay topografyası, mineraloji, elementel bolluk, ay dışarısı ve hidroksil ve su buzu gibi bilimsel amaçları vardı. Yörünge hedefinde ise, ay yüzeyini haritalandıracak ve bunun 3D haritalarını hazırlamaya yardımcı olacaktı. Yerleşik radar, güney kutup bölgesindeki su buzunu ve yüzeydeki ay regolitinin kalınlığını incelerken yüzeyini de haritalayacaktı!

Chandrayaan-2 projesi,12 Kasım 2007'de, Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) ve ISRO temsilcileri tarafından imzalanan ortak bir projedir. Chandrayaan-2, Hindistan’ın Ay yüzeyine ilk yumuşak iniş denemesiydi.  İniş modülü başarılı olsaydı, Hindistan, ABD, Rusya ve Çin’den sonra Ay’a yumuşak iniş yapan 4’üncü ülke olacaktı. İsrail’i saymıyorum çünkü oda iniş yaparken, Ay yüzeyine çakılmıştı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, önce ISRO bilim adamlarını, görev kontrol merkezinde çalışmayı ve merakla takip eden gençleri motive ederken ki mesajı, “cesaretli olun!”.
Hindistan, Chandrayaan-1" uzay aracını 2008'de Ay'a göndermiş, 2014'te de Mars yörüngesine uydu konumlandırmayı başarmış, Chandrayaan-2’yi Ay’a indirmeyi planlıyordu (olumsuz) ve 2022 yılına kadar uzaya insan göndermeyi planlanıyor.

Darısı, 13 Aralık 2018 tarihinde kurulan Türkiye Uzay Ajansı (TUA)’nın başına! Yapacağı çalışmaları sabırsızlıkla bekliyoruz…

Evet bu işler düşe kalka öğrenilir! 
Kaynak: Cesaretli Olun!

Kendisinden Haber Alınamıyor!

20 yıldan fazla süredir, birçok gencin, bilim ve teknoloji camiasının ve halkımızın merakla, umutla ve heyecanla beklediği uzay ajansımız artık var.

Şu an uzay çağındayız ve bir an önce bizlerinde uzay ve uzay teknolojileri alanında yerli üretimimiz ile birlikte herkesin gönül desteğiyle gerçekleştirmemiz gerekiyor. Uzay teknolojileri evet gerçekten de çok pahalı bir alan ama ülkemizde o kadar sağa sola ayrılan uçuk bütçelerin bir kısmı ile de çok güzel çalışmalar yapılabileceği kanısındayım.

2.Dünya savaşından sonra, Sovyet Rusya ve Amerika arasında bir soğuk savaş döneminde başladı bir çok şey. Roket yarışı ile başlayan bu yarış akabinde uzay yarışına dönüştü. Bu yarış sonrasında bilim ve teknolojinin hızlıca gelişimine olanak sağlandı.

1961’de ilk defa uzaya bir insan ( Yuri Gagarin) sağlıklı bir şekilde gidip geri döndü. 1963’te ilk defa bir kadın (Valentina Tereshkova ) uzaya gidip dünyanın etrafında 48 tur atıp geri döndü. 1969’da Apollo 11 ile ilk defa insanlar Ay’a ayak bastı ( Neil Armstrong ve Buzz Aldrin ). 2019 Türkiye’den uzaya gönderdiğimiz bir Astronotumuz veya bir Gökmenimiz daha yok!

20 yıldan fazla olan hayal gerçek oldu. 13 Aralık 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararname ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) kuruldu. Çok büyük beklentilerimiz olduğu bir kurum, bu nedenle de hepimizin gözü onun üstünde açıkçası.
Türkiye uzay Ajansının kurulmasının ardından ilk çalıştaydı, Milli Uzay Programı Çalıştayı 18-19 Ocak'ta TÜBİTAK Kocaeli Gebze yerleşkesinde yapıldı ve yol haritası oluşturuldu!
Peki ya sonra?
Şu an kurulmasının üstünden 100 günden fazla geçti ama ortada görebildiğimiz hiçbir şey yok!
Yaptığı çalışmalar neler ve ne düzeyde bilmiyoruz!
Personel aldı mı, hangi alanlarda ve neye göre aldı veya alacak mı?
Yerleşkesi, web sayfası, logosunu dahi bilmiyoruz, çünkü öyle bir çalışmaya veya veriye ulaşamadım.
Çalışma takviminde neler var ne içeriyor maalesef o konuda detaylı bir bilgiye ulaşamadım.
Uzay yarışında sadece 2 ülke yok, bütün ülkeler artık var ve çok çalışıyorlar. Onlara yetişmek ve onlar ile yarışabilmemiz için her boşa geçen zaman aleyhimize! İster kabul edelim veya kabul etmeyelim, uzay çalışmalarında çok gerideyiz!
Bizlerin emeklemeye harcayacağı vakti yok. Değil yürümek, bizlerin koşması gerekmektedir.
TUA- Türkiye Uzay Ajansının çalışmalarına bir an önce başlamasını temenni ediyorum. Lütfen daha fazla geciktirmeyelim bu çalışmaları. Heyecanla ve umutla TUA’nın projelerini, çalışmalarını ve detaylı çalışma takvimini bekliyoruz…
Lütfen biz umudu olanların, umutlarını askıda bırakmayın!

Kaynak: kendisinden haber alınamıyor!