7 Eylül 2018 Cuma

21. Yüzyılın En Uzun Ay Tutulması

Eski çağlardan beri gökyüzünde gerçekleşen doğal olaylar biz insanların ilgisini çekmiş ve gökyüzü ile aramızda güzel bir bağ oluşmasına vesile olmuştur.

Dünyamızın tek doğal uydusu olan Ay, Dünya etrafında döngüsü nedeniyle zaman zaman Dünya ile güneş arasında girerken zaman zaman da dünyanın gölgesinde de yer almaktadır. Ay, Dünyanın gölgesinde kaldığında biz buna “Ay Tutulması” olayı yaşanır. Ay Dünya ile Güneş arasına geçince, yani dünya ayın gölgesinde kalınca da “Güneş Tutulması” olayı meydana gelmektedir.

21. yüzyılın (2001-2100) en uzun Ay Tutulması 27 Temmuz Cuma akşamı yaşanacaktır. BU tutulma ülkemizin her yerinde tam olarak görülebilecek ama hava koşulları uygun olduğu takdirde!
Birçok yazılı ve görsel basında Kanlı Ay Tutulması diye yapılan haberler yanlıştır. Ay tutulması yaşanacak elbet ama bu kanlı falan değil. Özellikle son yıllarda kanlı Ay diye söylenmeye başlandı. Oysaki eskiden beri Ay tutulur doğal olarak, yeni oluşan bir şey değil.
Ay, tam tutulma esnasında Dünyanın gölgesinde kaldığı için bakır renginde gözükür, yani kızıl veya kızarmış şekilde görülür. Bu kızıl görme olayı, Ay ilk doğduğunda ufka yakın iken ve ya batışında da ışığının kırılması nedeniyle kızıl görmemiz mümkündür.

Tutulmanın türlerine göre başlangıç ve bitiş zamanları:
Parçalı tutulma başlangıcı: 21:24 27 Temmuz 2018 Cuma
Tam tutulma başlangıcı:     22:30 27 Temmuz 2018 Cuma
Tutulma ortası:                   23:22 27 Temmuz 2018 Cuma
Tam tutulma bitişi:              00:13 28 Temmuz 2018 Cumartesi
Parçalı tutulma bitişi:          01:19 28 Temmuz 2018 Cumartesi
Tutulma 27 Temmuz gecesi 21:24’te başlayacak ve gece yarısını geçince 01:19’da sonlanacaktır. Ay’ın tam tutulma anı yaklaşık 1 saat 43 dakika sürecektir. Tam tutulmanın öncesi ve sonrasında 1 saat 6 dakika süreyle parçalı tutulma görülecektir. Toplam tutulma süresi 3 saat 55 dakikadır. 

27 Temmuz Gözlem yapanlar için ciddi bir gökyüzü cümbüşü var. Mesela; Merkür, Venüs, Jüpiter, Satürn ve Mars gezegenlerini de gözlemleyebilirler. Dolunay evresinde olan Ay ve Aynı zamanda da Ay Tutulmasını gözlemleyeceklerdir. Bulunduğunuz karanlık bir bölge ise göktaşı yağmurunu da görebilirsiniz, çünkü Delta Aquarid göktaşı yağmuru da olacaktır.

21. Yüzyılının en Uzun Ay Tutulması ile ilgili birçok ilde etkinlikler, gece gözlemleri yapılıyor. Hangi şehirdeyseniz, bu yapılan etkinlikleri kaçırmamanızı tavsiye ediyorum.

Batmanda yapılacak etkinlik, Mezopotamya Astronomi Derneği ve Bilim Sanat Merkezi işbirliği ile 27 Temmuz akşam 20.30’da Kıra Dağında yapılacaktır. İlgisi olan herkesin katılmasını ve bu doğal olayı görmesini isterim.

Yıldız bilimci yani falcılara da itimat etmeyin. Burç adı altında birçok olumlu olumsuz hayal ürünü ve genel geçer olaylar dile getirecekler, inanmayın…

Aynı şekilde sözde Gökyüzünün bu kadar güzel ve birçok gök cismini görmeniz ve aynı zamanda birden fazla doğal olaya şahit olmanız nedeniyle, olayı abuk sabuk yorumlayanlardan kaçın, dinlemeyin… Çünkü bunlar doğal olaylardır ve bizlere ve ya yaşamlarımıza etki etmezler…


Kaynak: 21. Yüzyılın En Uzun Ay Tutulması

YÖK Bursu

Bir önceki yazımda bu yıl üniversite tercihi yapan gençlerimiz için TÜBİTAK bursunu ele almıştım. Bu yazımda ise Yükseköğretim Kurulumuna yerleşecek Lisans öğrencileri için yani “YÖK Başarı Bursları”’ndan bahsedeceğim.



Temel Bilimler programları artık değer kaybeden değil, değer kazanan programlarımız arasında yer alacağını söyleyen YÖK, ayrıca suya, toprağa dokunarak, tarım - ziraat, orman, su ürünleri ve hayvancılık odaklı lisans programlarına yönelik iyileştirici tedbirler almaya devam edeceklerini de söylüyor!

YÖK başarı bursu; 2016-2017 eğitim öğretim yılında 23 lisans programı faydalanırken, 2017-2018 eğitim öğretim yılında 31 lisans programından faydalandı. Önümüzdeki yıl, yani 2018-2019 eğitim öğretim yılı için YÖK Başarı Bursu verilen lisans programları kapsamına 5 lisans programını daha ekleyerek 36 lisans programa çıkardı…

YÖK Başarı Bursu kapsamında ki lisans programları:
- Temel Bilimler Programlarında; Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik programlarına,

- Ziraat Programlarında; Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Biyosistem Mühendisliği, Gıda Teknolojisi, Hayvansal Üretim ve Teknolojileri, Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği, Organik Tarım İşletmeciliği, Süt Teknolojisi, Tarım Ekonomisi, Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji, Tarımsal Genetik Mühendisliği, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki

Besleme, Ziraat Mühendisliği Programları, Zootekni programlarına

- Orman Programlarında; Orman Endüstrisi Mühendisliği, Orman Mühendisliği, Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi programlarına,

- Su Ürünleri Programlarında; Balıkçılık Teknolojisi, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği, Su Ürünleri Mühendisliği, Su Bilimleri ve Mühendisliği programlarına,

- Yer Bilimleri Programlarında; Jeofizik Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Maden Mühendisliği, Yer Bilimleri Mühendisliği Programlarına,

Bu yıl dâhil edilen lisans programları ise şöyle; Veteriner Fakülteleri, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri, Hidrojeoloji Mühendisliği ve Tohum Bilimi ve Teknolojisi’dir.
Bu belirtilen lisans programlarına ilk üç sırada yerleşen, tercihlerinin ilk onbeş tercihinden birinin olması ve kayıt yaptıran öğrencilere, eğitim süreleri boyunca, her yıl miktarı YÖK tarafından belirlenen başarı bursu verilecektir.

YÖK Başarı Bursu kapsamındaki 36 lisans programında okuyup bursu almaya hak kazanmış olan öğrencilere 2018-2019 akademik yılı için, 12 ay boyunca aylık 700 TL Burs verilecek.

Seveceğiniz, mutlu olacağınız ve başarı sağlayabileceğiniz bölümler diliyorum sizlere…


Kaynak: YÖK Bursu 

TÜBİTAK Bursu

Biliyorum çok saçma bir yıl oldu, sınav sistemi değişti, örnek sorular pek örnek olmadı ve kafanız baya karıştı maalesef… Bu yap-boz eğitim sistemimizin ilki değil ve sonu da olmayacaktır!
Bu yıl üniversite sınavına giren genç kardeşlerim için TÜBİTAK bursundan ve sonrasında da YÖK bursundan bahsedeceğim.
Ulusal/Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında madalya alan, TÜBİTAK tarafından gönderildiği Uluslararası Proje Yarışmalarında birincilik, ikincilik ya da üçüncülük kazananlar. ÖSYM Başkanlığınca yapılan lisans yerleştirme sınavı sonucunda MF(Matematik Fen) puan türünde ilk 25.000 kişi arasında yer alarak Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji bölümlerine yerleşen ve Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji bölümleri haricinde bir bölüme kayıt yaptırıp, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji bölümlerinden herhangi birinde çift Anadal Programı (ÇAP)’nda öğrenim gören öğrencilere lisans bursu verilecektir.
Ayrıca ÖSYM tarafından yapılan yükseköğretime geçiş sınavı puan türünde ilk 25.000 kişi arasında yer alarak; felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümlerine yerleşen ve bölümleri haricinde bir bölüme kayıt yaptırıp, felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümlerinden herhangi birinde çift Anadal Programı (ÇAP)’nda örgün öğrenim gören öğrencilere lisans bursu verilir.
Uluslararası Bilim olimpiyatlarında ülkesini temsil ederek dereceye giren ve lisans eğitimini Türkiye’de yapacak olan uluslararası öğrencilere de burs verilir.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından yapılan açıklamalarda TÜBİTAK’ın ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda attığı ve atmaya devam edeceği adımlar anlattıkları bir toplantıda;
Türkiye'nin en büyük temel bilim projelerinden biri olan Doğu Anadolu Gözlemevi’nin kurulum çalışmalarının devam etmesi, ülkemizin 2023 uzay hedefleri doğrultusunda Astronomi alanı da 2205 programına dahil edildiği bildirildi. 2205 programı özellikle Temel Fen ve Sosyal Bilimlere Özel Teşvik ile başarılı öğrencilerin bu alanlara yönlendirilmesini hedef almaktadır.

Yanı bul üniversiteye yeni başlayacak ve Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümlerini seçecek olan aynı zamanda sınavda ilk 25bin kişinin arasında iseniz, Tübitak bursuna başvuru yapabilirsiniz.
Burs ücretlerini soracak iseniz, bu alacağınız puan ve tabi ki ilk 25.000 (25 bin) kişilik sıralamınıza bağlı değişecektir. 
kaynak : TÜBİTAK Bursu