Öğrencilerin dört gözle bekledikleri sömestr tatili 19 Ocak Cuma günü başladı.
Okul öncesinde 1 milyon 466 bin 409, ilköğretimde 10 milyon 657 bin 534, ortaöğretimde 5 milyon 849 bin 970 olmak üzere toplam 17 milyon 973 bin 913 öğrenci karne aldı.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan 1 milyon 66 bin 68 öğretmenimiz de yarıyıl tatilinde yorgunluğunu atma imkânı bulacaktır.
Uzmanlara göre, “İnsanlar öğrendiklerinin yüzde 75’ini bir haftada, yüzde 66’sını bir günde, yüzde 54’ünü de bir saat içerisinde unutuyor.” çok unutkanız dimi?
Unutmayı önlemenin yoluysa yapılanları tekrar etmekten geçiyor.
Sömestri tatili için öğrenci ve ailelerine küçük tavsiyelerimi şöyle sıralamak isterim…
Karne durumları ne olursa olsun tatil döneminde çocuklarla iletişim kurarken dikkat edelim.
Çocuklarınızı ders çalışma baskısı altında bırakmayın. Okulda verilen ödevlerin ve yeni dönem hazırlıklarının yapılmasını sağlayalım, ancak bunu tatil süresine yayarak yapalım.
Okul zamanında kalkış saati, çalışma saati gibi belli rutinlere alışmış çocuklarınızın tatil döneminde vakitlerini eğlendirici ve eğitici geçirmelerine yardımcı olalım.
Eksik kalan konularınızı tamamlayalım.
Yarıyıl tatili boyunca çocuklarınızla birlikte zaman geçirmeye özen gösterelim.
Çocukları sinemaya götürelim, onlarla oyunlar oynayalım, akraba ziyaretleri yapalım, onların sosyalleşmesini sağlayalım.
Çocuğunuz hem arkadaşlarıyla hem de sizinle oyun oynamak isteyecektir. Lütfen çocuklarınızla oyun oynayarak, onlara daha fazla zaman ayıralım.
Çocuklarınızı akıl oyunlarına yönlendirelim aynı zamanda eşlik edelim.
Bol bol kitap okumalarını sağlayalım.
Yeni ve farklı konulara da çalışmakta fayda vardır.
Bilimsel kaynakları tavsiye ederim. Okuyalım, araştıralım ve öğrenelim.
Çocuklarımızın sağlıklı bireyler olarak yetişmesi için “koşulsuz sevgi” ve “güven” duygusunun önemini aşılayalım.
Sosyal faaliyetlere (tiyatro, konser, spor vb.) için zaman yaratalım.
Çocuklar, televizyon veya bilgisayar başında boşa zaman harcanmamalı.
Hem veliler hem de öğrenciler; telefonların içinden çıkın biraz yani sanal dünyayı bir kenara bırakıp gerçek hayatla, aileleriniz ile çevreniz ile vakit geçirin.
Şehriniz ya da çevrenizle ilgili araştırmalar yapabilirler. Bunu yaparken, notlar almasını isteyebilirsiniz ve küçük geziler planlayabilirsiniz.
Yaşadığınız şehri keşfedin, şehrinizdeki müzeleri, tarihi yerleri gezin. Ziyaret öncesi çocuğunuzdan gideceğiniz yerlerle ilgili araştırma yapmasını ve bilgi toplamasını isteyelim.
Yakınızda veya yaşadığınız şehirde Bilim Merkezi varsa, ailenizle birlikte mutlaka gezin, sorun ve bilgilenin.
Ara dönem, ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte vakit geçirmeleri için çok iyi bir fırsattır. Bu zaman diliminde mümkün olduğu kadar çok birlikte zaman geçirelim. Tatili birbirinizi daha iyi tanımak, anlamak ve birbirinizin arkadaşlığından zevk almak için değerlendirelim.
Yetenek, ilgi ve beceri bakımından her çocuğun kendine özgü özellikleri olduğunu unutmayalım. Bu nedenle çocuğunuzun dönem boyunca sergilediği performansı başka çocuklarla asla ve asla kıyaslamayalım.
Tatil boyunca tembelliğe alışacak olan bünye okul açıldığında eski düzenine dönebilmek için zorlanacağı gibi uzun bir süre kendini toparlayamaz. Bunun sonucunda ikinci döneme iyi bir başlangıç yapmak amacıyla verilen tatil tam tersi bir durumla da sonuçlanabilir.
Bunun için, konuların tekrarını yapmak, eksik kalan konuları tamamlamak, yeni konulara çalışmak, bol bol kitap okuyarak bu tur olumsuzlukların önüne geçebiliriz.
2017-2018 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi, 5 Şubat Pazartesi günü başlayacak ve 8 Haziran Cuma günü sona erecek.
Yaklaşık 3,5 ay sürecek yaz tatilinin ardından 2018-2019 eğitim öğretim yılı, 17 Eylül 2018 Pazartesi günü başlayacak
Verimli, güzel ve mutlu bir tatil sizler ile olsun…
Kaynak: Sömestr Tatili İçin Küçük Tavsiyeler 'de ulaşabilirsiniz...