24 Ocak 2018 Çarşamba

Sömestr Tatili İçin Küçük Tavsiyeler

Öğrencilerin dört gözle bekledikleri sömestr tatili 19 Ocak Cuma günü başladı. 
Okul öncesinde 1 milyon 466 bin 409, ilköğretimde 10 milyon 657 bin 534, ortaöğretimde 5 milyon 849 bin 970 olmak üzere toplam 17 milyon 973 bin 913 öğrenci karne aldı.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan 1 milyon 66 bin 68 öğretmenimiz de yarıyıl tatilinde yorgunluğunu atma imkânı bulacaktır.
Uzmanlara göre, “İnsanlar öğrendiklerinin yüzde 75’ini bir haftada, yüzde 66’sını bir günde, yüzde 54’ünü de bir saat içerisinde unutuyor.” çok unutkanız dimi?
Unutmayı önlemenin yoluysa yapılanları tekrar etmekten geçiyor.
Sömestri tatili için öğrenci ve ailelerine küçük tavsiyelerimi şöyle sıralamak isterim…
 Karne durumları ne olursa olsun tatil döneminde çocuklarla iletişim kurarken dikkat edelim. 
 Çocuklarınızı ders çalışma baskısı altında bırakmayın. Okulda verilen ödevlerin ve yeni dönem hazırlıklarının yapılmasını sağlayalım, ancak bunu tatil süresine yayarak yapalım.
 Okul zamanında kalkış saati, çalışma saati gibi belli rutinlere alışmış çocuklarınızın tatil döneminde vakitlerini eğlendirici ve eğitici geçirmelerine yardımcı olalım.
 Eksik kalan konularınızı tamamlayalım.
 Yarıyıl tatili boyunca çocuklarınızla birlikte zaman geçirmeye özen gösterelim.
 Çocukları sinemaya götürelim, onlarla oyunlar oynayalım,  akraba ziyaretleri yapalım, onların sosyalleşmesini sağlayalım.
 Çocuğunuz hem arkadaşlarıyla hem de sizinle oyun oynamak isteyecektir. Lütfen çocuklarınızla oyun oynayarak, onlara daha fazla zaman ayıralım.
 Çocuklarınızı akıl oyunlarına yönlendirelim aynı zamanda eşlik edelim.
 Bol bol kitap okumalarını sağlayalım.
 Yeni ve farklı konulara da çalışmakta fayda vardır. 
 Bilimsel kaynakları tavsiye ederim. Okuyalım, araştıralım ve öğrenelim.
 Çocuklarımızın sağlıklı bireyler olarak yetişmesi için “koşulsuz sevgi” ve “güven” duygusunun önemini aşılayalım.
 Sosyal faaliyetlere (tiyatro, konser, spor vb.)  için zaman yaratalım.
 Çocuklar, televizyon veya bilgisayar başında boşa zaman harcanmamalı.
 Hem veliler hem de öğrenciler; telefonların içinden çıkın biraz yani sanal dünyayı bir kenara bırakıp gerçek hayatla, aileleriniz ile çevreniz ile vakit geçirin.
 Şehriniz ya da çevrenizle ilgili araştırmalar yapabilirler. Bunu yaparken, notlar almasını isteyebilirsiniz ve küçük geziler planlayabilirsiniz.
 Yaşadığınız şehri keşfedin, şehrinizdeki müzeleri, tarihi yerleri gezin.  Ziyaret öncesi çocuğunuzdan gideceğiniz yerlerle ilgili araştırma yapmasını ve bilgi toplamasını isteyelim.
 Yakınızda veya yaşadığınız şehirde Bilim Merkezi varsa, ailenizle birlikte mutlaka gezin, sorun ve bilgilenin.
 Ara dönem, ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte vakit geçirmeleri için çok iyi bir fırsattır. Bu zaman diliminde mümkün olduğu kadar çok birlikte zaman geçirelim. Tatili birbirinizi daha iyi tanımak, anlamak ve birbirinizin arkadaşlığından zevk almak için değerlendirelim.
 Yetenek, ilgi ve beceri bakımından her çocuğun kendine özgü özellikleri olduğunu unutmayalım. Bu nedenle çocuğunuzun dönem boyunca sergilediği performansı başka çocuklarla asla ve asla kıyaslamayalım.
Tatil boyunca tembelliğe alışacak olan bünye okul açıldığında eski düzenine dönebilmek için zorlanacağı gibi uzun bir süre kendini toparlayamaz. Bunun sonucunda ikinci döneme iyi bir başlangıç yapmak amacıyla verilen tatil tam tersi bir durumla da sonuçlanabilir.
Bunun için, konuların tekrarını yapmak, eksik kalan konuları tamamlamak, yeni konulara çalışmak, bol bol kitap okuyarak bu tur olumsuzlukların önüne geçebiliriz.
2017-2018 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi, 5 Şubat Pazartesi günü başlayacak ve 8 Haziran Cuma günü sona erecek. 
Yaklaşık 3,5 ay sürecek yaz tatilinin ardından 2018-2019 eğitim öğretim yılı, 17 Eylül 2018 Pazartesi günü başlayacak
Verimli, güzel ve mutlu bir tatil sizler ile olsun…
Kaynak: Sömestr Tatili İçin Küçük Tavsiyeler 'de ulaşabilirsiniz...

17 Ocak 2018 Çarşamba

2017 Yılını Geride Bırakmışken…

Dünya Güneş’in etrafında 1 turunu bitirdi ama aynı nokta da değiliz. Çünkü Güneşimizi de Samanyolu Galaksinin merkezi etrafında yaklaşık 7 milyar km yol aldı. Ay ise Dünya etrafında 12 tur attı. Bu kısacık yılda birçok önemli bilim çalışmaları oldu, doğal olaylar yaşandı. Hafızamızı tazeleyip önemli olabilecek gelişmelere beraber bakalım.
Kısa ve maddeler şeklinde ben sizlere sıralayacağım. Ama tarihsel sıralamaya da bağlı kalmayacağımı belirtmek isterim…
• Ben aslında 2016 yılının son günlerinde hayatını kaybeden Karanlık Maddenin keşfedicisi Vera Rubin ile başlayacağım. Aynı zamanda da Karanlık Maddenin Leydi ’si olarakta bilinir.
• Yaklaşık 13 yıldır Satürn’ün etrafında yörüngede bulunan Cassini uzay aracının görevi sonlandı. Satürn’ün atmosferine giren ve yanarak yok olan Cassini’den son sinyal 15 Eylül’de alındı.
• Oumuamua (A/2017 U1) isimli asteroid Güneş sistemin dışından gelen göktaşı keşfedildi.
• Hubble Teleskobu verilerini kullanan uluslararası bir gök bilimci ağı, gökadaların (galaksilerin) dev kütle çekimi mercek etkisinden yararlanarak evrenin daha hızlı olduğunu ölçü.
• Türk astronomlar ilk kez bir öte-gezegen keşfetti. 2017 yılı Türk astronomisinde bir ilk yaşandı. Türkiye olarak ilk kez bir öte-gezegen keşfettik.
• Şimdiye dek keşfedilen Öte-gezegen sayısı 2017 yılında 4500’ yaklaştı.
• Şubat ayında bir grup gökbilimci Dünya’ya 39 ışık yılı uzaklıktaki, TRAPPIST-1 adı verilen bir yıldızın etrafında dönen, yaklaşık Dünya büyüklüğünde yedi gezegen keşfettiklerini açıkladı. Bu gezegenlerin en az üç tanesinin yüzeyinde sıvı su bulunma ihtimali var.
• Geçen ay açıklanan bir keşifte “Güneş Sistemi'nin ikizi bulundu” şeklinde haber yapıldı. Birçok gezegeni belirlenmiş olan bir yıldız sisteminde 8. gezegenin belirlenmesiydi. Bu keşfin en önemli noktası ise, Yapay Zeka kullanılarak veri analizi yapılmış olmasıdır.
• Ekim ayının 16’sında ABD’deki Lazer Girişimölçer Kütleçekimsel Dalga Gözlemevi (LIGO) detektörleri ve İtalya’da bulunan Avrupa Kütleçekimsel Dalga Gözlemevi’ndeki Virgo detektörleri, ilk kez iki nötron yıldızının çarpışması sonucunda yayılmış kütleçekimsel dalgaları tespit etti.
• Tarihin ilk uzay ülkesi Asgardia'ya Türkiye'den rekor başvuru yapıldı.
• SpaceX’in CEO’su ve Tesla’nın kurucusu Elon Musk, Türkiyeyi ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme gerçekleşti.
• Türkiye’den görünmeyen “Tam Güneş Tutulması”, 21 Ağustos 2017 tarihinde Amerika'da gerçekleşti. Türkiye’de Tam Güneş Tutulması 2060 yılında gerçekleşecektir.
• 7 Ağustos 2017 tarihinde gerçekleşen olan “Parçalı Ay tutulması” ülkemizden de gözlemlendi.
• 11 Şubat 2017 tarihinde gerçekleşen “Yarıgölge Ay Tutulması” Ülkemizden de gözlemlendi.
• TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi, 2017 yılında 20. Gökyüzü Gözlem Şenliğini gerçekleştirdi.
• Türkiye'nin en büyük teleskobu unvanını alacak olan DAG Erzurum’da inşası son hız devam etmektedir.
• 2015 PISA sınavı sonuçları 2016’nın sonunda açıklandı ve 2017’nin ilk aylarında üzerinde epey konuşuldu. Aldığımız sonuçlar ise pek iç açıcı değildi.
• 2017 yılında Üniversitelerin doluluk oranında düşme gözlendi.
• Orta Okul ve Liselerin Müfredatı değiştirildi. 2017-2018 Eğitim ve Öğretim yılında, Orta Okullarda 5. Sınıf ve Liselerde ise 9. Sınıflar yeni müfredat ile tanıştı.
• TEOG kalktı ve çok uzun zaman üzerinde tartışmalar yaşandı. Yeni sistem ise şöyle; adrese dayalı yerleştirme veya isteğe bağlı sınav şeklinde gerçekleştirilecek.
• YGS / LYS kalktı. Onların yerine YKS (Yüksek öğretim Kurumları Sınavı) getirildi.
• Uzaya gideceği söylenen ilk Türk genci, Halil Kayıkçı 2017 yılında da uzaya gidemedi.
• Türkiye de 2017 yılda da Uzay Ajansı kurulamadı…
• Batmanda 2017 yılında Bilim Merkezi kurulacak diye birçok haber çıktı ama daha adım atılmadı. Umuyoruz bir an önce yapılır da çocuklara bir ışık olur…
• 23 Aralıkta Dünyayı yok etmesi beklenen virüs, Dünyayı yok edemedi! Bu ve buna benzer birçok yalan yanlış haberlere lütfen inanmayın. Önümüzde ki yıl çok daha farklı sansasyonel haberler bizleri bekliyor.
• Yazın sıcaktan bulanan Adanalı gençler, bu yıl Güneş'e ateş etmedi!
Dünya, kendi etrafında yaklaşık saatte 1600 km hızla Güneş etrafında bir tur attı.
Güneş Sistemi, Samanyolu Gökadasının merkezi etrafında saatte 900.000 km hızla Orion kolundaki yörüngesinde yaklaşık 7 milyar km yer değiştirdi.
Evren genişlemeye devam ederken, Dünya Güneş’in  uzaya attığı madde nedeniyle biraz daha uzaklaştı…
Türkiye'nin birçok ilinde, farklı yaş gruplarına çok sayıda eğitimler, etkinlikler, paneller, seminerler ve gözlem etkinlikleri yapıldı. Bu yılın, daha fazla eğitim daha fazla bilim daha fazla teknolojik ve bilimsel çalışmaların olmasını ve tabi ki keşiflerin de olmasını temenni ediyorum…

2 Ocak 2018 Salı

Çare Uzaylılar Mı!

Yoğun ve değişken gündem hepimizi bunalttı. Bunalan sadece bizler değil başkaları da varmış. Bu kişiler, uzaydan gelip bizi ve Dünyayı da yok edecek bir virüse bel bağladı…
Rusya’nın resmi haber ajansı olan Sputnik, 12 Aralıkta ‘Bilim insanları: Uzaydan gelen virüs 23 Aralık’ta Dünya’yı yok edecek’ başlıklı bir haber yayınladı ve Sputnik, haberini güvenilir kaynaklardan biri olarak görülen Science dergisine dayandırdı.

Haberde şöyle denildi: “Bilim insanları, ölümcül hastalık kaynağının tam olarak nasıl yayılacağını bildirmedi. Science dergisinin haberine göre Hindistanlı astronomlar, 23 Aralık’ta dünyanın sonunun geleceğini duyurdu. Hindistanlı bilim insanları, sayılır günler içinde tüm insanlığı öldürebilecek virüsün yakın zamanda tüm Dünya’ya yayılacağını düşünüyor…. diye devam ediyor açıklama…
Kaynak gösterilen Science dergisinde maalesef böyle bir haber veya makale de bulunmuyor. Bilgileri veren Hint bilim insanlarının nedense kimlikleri de orta da yok! NASA’nın veri tabanında veya haber kaynaklarında da böyle bir bilgiye ulaşılmıyor.

Şu virüse bakalım bide, uzaydan gelmiş ve hiçbir araç kullanılmamış. Bu virüs bide zeki imiş, dünyayı yok etmeden 2 hafta önce uyarıda bulunuyor. Bilgiyi önce Rus troll kanallarına veriyor ondan sonra da Sputnik Türkçeyi bilgilendiriyor…!
Bilim ile alakası olmayan sırf sayfalarını doldurmak için yazan veyahut dikkat çekmeye çalışan bazı çevreler,  her yıl birkaç kere dünyanın sonunu getirtmek için sansasyonel, bilimsel kaynağı olmayan saçmalıklarla dolu haberler ile insanları rahatsız etmeyi başarıyorlar maalesef…

Aynı zamanda da bu saçmalıkları ciddiye alan toplululuklar da var! Buda ikinci maalesefimiz…
Eee ne de olsa başımıza taş yağdığında, dilek tutan canlılarız…

Bu arada Rus haber ajansı Sputnik’teki haber de, asıl kaynağından doğrulatılmadığı için kaldırılmış. Zaten bilimsel bir kaynağı yoktu ki, niye haber yaptınız o zaman…
Her yalancının mumu söndüğü gibi bu yalancıların mumu da 24 Aralık günü sönmüş olacaktır.
Uzaydan veya Uzaylılardan medet ummayı bırakalım artık.

Şimdiye dek evrende yaşamın bilindiği tek gezegen olan Dünya gezegenindeyiz.
Uzayın her hangi bir yerinde canlı yok demiyorum olabilir ama olmaya da bilir.
Evren çok büyük ve eğer var iseler bizden çok çok uzaktalar.

Kaynak: Çare Uzaylılar mı ? buradan da ulaşabilirsiniz