“Güneş’in Dünya’ya 1mm yaklaşması ve ya uzaklaşması Dünya’nın çok fazla ısınmasına ya da buzullaşmasına sebep olabilir.” Bu cümleyi birçoğunuz okumuşsunuz veya duymuşsunuzdur. Hatta okulda öğretmenleriniz bile sizlere söylemiş olabilir.
Bu hafta bu konuyu biraz ele alıp, ne zaman yanıyoruz veya ne zaman donacağız diye beraber bakacağız…
Dünya’nın Güneş etrafında dolandığı yörünge bir elipstir. Güneş’imiz bu elipsin odaklarından birinde bulunur. Dünyamız Güneş yörüngesinde dolanırken, yörünge üzerinde bulunduğu noktanın Güneş’e uzaklığı sürekli değişmektedir. Bu değişimler 1 mm ile değil milyon km’ler ile gerçekleşiyor.
4 Ocak tarihinde Dünyamız Güneş’e en yakın konumda ve uzaklığı ise yaklaşık olarak 147 milyon km’dir. O tarihte biz Kuzey yarım kürede yaşayanlar kış mevsimini yaşarken, Güney yarım kürede yaşayanlar yaz mevsimini yaşamaktadırlar.
3 Temmuz tarihinde ise Dünyamız Güneş’e en uzak konumda ve uzaklığı yaklaşık olarak 152 milyon km’dir. Biz Kuzey yarım kürede yaşayanlar bu sefer yaz mevsimini yaşarken, Güney yarım kürede yaşayanlar kış mevsimini yaşamaktadır.
Dikkat ettiyseniz 4 Ocaktan 3 Temmuza kadar geçen sürede Dünyamız, Güneş’e yaklaşık olarak 5 milyon km yaklaşmakta ve 3 Temmuzdan 4 Ocak ayına geçerken de aynı şekilde yaklaşık olarak 5 milyon km uzaklaşmaktadır.
Dünyamızın ısınıp soğumasına aynı zamanda mevsimlere de, Dünya'nın Güneş ile yakınlaşıp uzaklaşması çok az bir etkisi var, yok demiyoruz ama çok az. Peki, önemli olan ne bu durumda diye sorabilirsiniz? Güneş ışınlarının geliş açısı, ne kadar dik ya da ne kadar eğik geldiği önemlidir. Kış aylarında Güneş ışınlarının eğimi en fazla iken, yaz aylarında Güneş ışınlar daha diktir.
Burada da en büyük rolü, 23°27' eksen eğikliğine sahip olan Dünyamız üstlenmektedir.Dünya ekseninin 23°27' eğik oluşunun konumuz ile ne alakası var diye diyebilirsiniz. Eksen eğikliğinden dolayı bazı sonuçlara beraber bakalım:
- Güneş ışınlarının yeryüzüne düşme açısı yıl boyunca değişir.
- Güneş’in doğuş ve batış saatleri ile yerleri değişir.
- Aydınlanma çemberinin sınırı mevsimlere göre değişir.
- Mevsimlerin oluşumuna neden olur.
Geçen sene Haziran ayında sıcaktan bulanan Adanalı bir genç “Yeter la yeter. Yaktın kuruttun bizi” diyerek güneşe silahla ateş açmış, daha sonra gözaltına alınmıştı. Unutmuş değiliz ve biz Güneşten en uzak konumdayken aşırı sıcaktan dolayı, her an başkaları da bu tür girişimde bulunabilirler. Aman ha yapmayın böyle trajikomik şeyler.
Çok aşırı sıcak günler yaşıyoruz, aman dikkat edin kendinize…
Kaynak: Donmak Yerine Yanıyoruz